Останні події

3 грудня – Міжнародний день інвалідів Рекомендовані

  • Дата:

У 1992 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів.

 

            Проведення Міжнародного дня інвалідів направлено на привернення уваги до проблем цих людей, захисту їх гідності, прав та добробуту, посилення уваги суспільства до переваг, які воно отримує від участі інвалідів в політичному, соціальному, економічному та культурному житті.  

            Інвалід – це особа зі стійкими порушеннями функцій організму, зумовленими захворюванням, травмою та її наслідками або вродженими пороками розумового та фізичного розвитку, що приводить к обмеженню нормальної життєдіяльності, викликає необхідність в соціальній допомозі та посиленому соціальному захисту, а також виконанню з боку держави відповідних заходів для забезпечення його законодавчо визначених прав.

            На сьогоднішній день більш ніж 500 мільйонів мешканців планети є інвалідами (біля 10% населення світу).

            В Україні проживає більше 2,6 млн. громадян з обмеженими фізичними можливостями. При цьому спостерігається тенденція до збільшення кількості осіб, котрим необхідно надати належні умови для життєдіяльності та інтеграції в суспільне життя.

            Головною причиною інвалідності у дорослих є хвороби системи кровообігу (35%), на другому місці новоутворення в т.ч. злоякісні (23%), травми (8%), хвороби кістково-м’язової, ендокринної, нервової систем, психічні розлади та інше.

            По Херсонській області у 2013 р. були вперше визнані інвалідами 3 433 особи, у т.ч. 2 929 працездатного віку. Протягом 9 місяців 2014 року за направленнями лікарів лікарні для огляду хворих у МСЕК інвалідами визнані 214 осіб проти 251 у 2013 р. Інвалідність І та ІІ груп, як більш важких, становить в абсолютних цифрах 91 чол. проти 102 чол. у 2013 р.  

Під наглядом лікарів-педіатрів району перебуває 364 дитини - інваліда, у т.ч. 65 підлітків. В структурі дитячої інвалідності за класами захворюваності: на І місці – вроджені аномалії розвитку (120 дітей), на ІІ місці – захворювання ЦНС (61 дитина), на ІІІ місці – психічні захворювання (54 дитини).  Вперше вийшли на інвалідність за 9 місяців 2014 р. 35 дітей (37 – у 2013 р.).

6 жовтня 2005 р. в Україні був прийнятий закон «Про реабілітацію інвалідів в Україні», котрим визначені основні принципи правових, соціально-економічних, організаційних умов для функціонування системи підтримки фізичного, психічного та соціального благополуччя інвалідів. Постановою Кабінету  Міністрів України від 08 грудня 2006 р. № 1686 затверджена Державна типова програма реабілітації інвалідів.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1301 «Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів технічними та іншими засобами» протягом поточного року лікарня безоплатно забезпечила відповідно до медичних показань 9 осіб – слуховими апаратами, 9 – калоприймачами, 4 – сечоприймачами, 9 – підгузками, 1 людина забезпечена двома очними протезами.

Безумовно, цей день неможливо назвати святковим, однак він підкреслює необхідність досягнення повного забезпечення рівних прав інвалідів та їх участі в житті суспільства.

Міжнародний день інвалідів – це день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного положення людей з особистими потребами в суспільстві та визначення планів по покращенню їх життєвого рівня.

 

Підготувала: 
голова ЛКК міської клінічної лікарні ім. А. і О. Тропіних 
Деревянних О. А.

Про лікарню

Стаціонарна служба