Архівні події

   

Лікар-хірург хірургічного відділення міської клінічної лікарні ім. А. і О. Тропіних Віктор ГАНДЗЮК прийняв участь в XI щорічній науково-практичній конференції з міжнародною участю «Рани, ранова інфекція, пластика та електрозварювання живих тканин», яка проходила 1-2 грудня у місті Києві. 

 

 

Організаторами заходу виступили Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика; Національний інститут хірургії та трасплантології імені О. О. Шалімова НАМН України, Інститут електрозварювання імені Є. О. Патона та Київська міська лікарня №1.  

 

Відкриття конференції та перший день роботи відбулися в залі Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика. На пленарному засіданні було заслухано ряд доповідей провідних вчених України, в яких піднімалися такі теми як: «Загальні питання загоєння ран та з'єднання тканин», «Лікування гнійних ран, виразок, діабетичної стопи», «Ускладнення загоєння операційних ран, ранова інфекція, профілактика їх появи».

   Продовжився захід секційними засіданнями у формі круглого столу. Серед представлених до обговорення тем особливу увагу привернуло питання лікування гнійно-некротичних ускладнень нижніх кінцівок у хворих на цукровий діабет, – зазначає учасник дискусії Віктор Гандзюк, лікар-хірург хірургічного відділення лікарні ім. А. і О. Тропіних. Друге питання, порушене за круглим столом, стосувалося прогнозування та профілактики гнійно-септичних ускладнень в хірургії.

В ході форуму було підкреслено, що гнійно-септичні ускладнення і надалі залишаються однією з найважливіших проблем в хірургії. Висвітлено сучасні погляди на розвиток ранового процесу на тлі застосування антисептичних та антибактеріальних засобів, ранових покриттів. Вказано, що збереження опороздатності нижніх кінцівок є пріоритетним завданням хірургії діабетичної стопи. Особлива увага в хірургії діабетичної стопи приділяється прогнозуванню рівня ампутації стопи, що можливо, наряду з ангіографією та дуплексним скануванням артерій, лише при флуорометричному визначенні рівня кисню в м'яких тканинах стопи. Обов'язкова імобілізація стопи гіпсовою або скотч пов'язками в ранньому післяопераційному періоді та використання ортопедичних устілок або взуття на пізніх етапах лікування. Важливе місце в лікуванні гнійних ран приділено методам пластики тканин, як традиційній і ранній аутодермопластикам, так і пластиці шкірними клаптями на судинних ніжках, перфорантними клаптями та використанню мезенхімальних стовбурових клітин.

Другий день форуму розпочався в конференц-залі Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона. Проведено семінар за участю провідних науковців країни, в ході якого повідомлено про нові напрямки досліджень в галузі зварювання живих м'яких тканин високочастотними електрокоагуляторами вітчизняного виробництва, які використовуються в ряді провідних клінік України. Використання таких апаратів дає змогу безшовного з'єднання країв рани, скорочує час оперативного втручання, значно зменшує крововтрату, використання розхідного матеріалу, стимулює репараційні процеси, надійне в ендоскопічній хірургії, зменшує біль в післяопераційному періоді, а також кількість інтраопераційних та післяопераційних ускладнень.

Виходячи з рішень конференції, необхідно поліпшити рівень передопераційного обстеження хворих на синдром діабетичної стопи, використовуючи флуорометричне визначення рівня кисню в м'яких тканинах з метою прогнозування рівня ампутації, досягнути стовідсоткового використання імобілізаційних та розвантажувальних методик в післяопераційному періоді.

Впровадження та використання зварювання живих м'яких тканин високочастотними електрокоагуляторами вітчизняного виробництва можливе в умовах хірургічного відділення лікарні ім. А. і О. Тропіних найближчим часом.

 

Собственная информация  

 

 

 

Про лікарню

Стаціонарна служба