Архівні новини

 

ПРЕС-СЛУЖБА МОЗ УКРАЇНИ 

31.03.2014

 

Про це сьогодні під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомив Міністр охорони здоровя України Олег Мусій.

За його словами, діюча система охорони здоров’я потребує суттєвого структурного оновлення, адже, так званим реформуванням протягом останніх років залишилися незадоволеними не лише 90 відсотків українських пацієнтів, а й 95 відсотків медичних працівників – учасників самої системи.

Олег Мусій назвав три основних складові, на яких базуватиметься нова система охорони здоров’я України. Це системні зміни в управлінні, фінансуванні та підготовці медичних кадрів.

На переконання Міністра, нині управління охороною здоров’я здійснюється монопольно. Аби демонополізувати її та отримати баланс інтересів, варто залучати до керування багатьма процесами фахівців, тобто, не лише запровадити, а й підвищити роль професійного самоврядування в національній медицині. До прикладу, лікарське самоврядування може взяти на себе функції ведення реєстру лікарів, видачі ліцензій на здійснення діяльності, проведення атестації кадрів, визначення головних позаштатних фахівців, впровадження в практику лікаря етичного кодексу тощо. Але передачі певних управлінських функцій до професійних корпоративних асоціацій має передувати відповідна законодавча база.

«Докорінно ж змінити діючу систему фінансування медицини та увести абсолютно ринкові стосунки може лише запровадження загальнообов’язкового медичного страхування, яке має бути повністю під контролем держави» - переконаний Олег Мусій. Але перед його уведенням, на думку Міністра, країна має вийти з економічної кризи, зробити податкову реформу, легалізувати зарплати.

«Вже сьогодні не варто сидіти, склавши руки, та чекати кращих часів. Нам необхідна законодавча база на перехідний період для підготовки сфери охорони здоров’я до роботи в нових умовах. При таких підходах оновлена фінансова модель може повноцінно запрацювати вже за три роки» - додав Олег Мусій.

На його думку, цьому також слугуватиме й прийняття відповідного закону про заклади охорони здоров’я, який надасть ним статусу некомерційних неприбуткових підприємств, що «розв’яже руки» керівникам у фінансуванні медичного господарства та змінить підходи до управління кадрами.

Щодо змін, що мають відбутися саме в кадровому забезпеченні галузі, Олег Мусій зазначив, що система додипломної підготовки лікарів та інтернатура мають стати максимально практичними, а післядипломна кваліфікація повинна перейти до компетенції професійних корпоративних об’єднань. Він також зауважив, що буде максимально сприяти тому, щоб 90-95 % студентів вищих медичних навчальних закладів, які навчаються за державний кошт, йшли працювати на території саме сімейними лікарями. А лише після відпрацювання витрачених на них державних коштів, можуть ставати видатними хірургами, урологами тощо - чого мріяли перед вступом до вузу.

Саме розвиток сімейної медицини Міністр охорони здоров’я України назвав одним із нагальних пріоритетів МОЗ.

«Ми до роботи сімейного лікаря додамо ще одну обов’язкову компоненту – профілактику захворювань. І чим менше хворіє людей на дільниці, тим більше отримуватиме зарплатню лікар. Саме в індикаторах та критеріях доплати за якість надання медичних послуг буде передбачено складову за проведення профілактичних заходів» – сказав Олег Мусій.

Також Міністр переконаний, що нова модель системи охорони здоров’я потребує потужних упереджувальних інформаційно-роз’яснювальних кампаній серед населення та фахівців.

«Завдяки таким інформаційним акціям – ґрунтом підтримки реформ – ми маємо отримати зворотній зв'язок із суспільством та медичною спільнотою: чого вони очікують від реформи, які пріоритети вони в ній вбачать в короткостроковій перспективі і в далекому майбутньому» – вважає Олег Мусій.

Він також зазначив, що під час перемовин із міжнародними організаціями вже вдалося досягнути домовленостей щодо фінансування таких інформаційних кампаній. А також заявив про їх готовність вливати суттєві кошти в побудову нової української системи охорони здоров’я.

«Під час зустрічей з представниками Світового банку, USAID, ВООЗ, різних підрозділів ООН та іншихвсі ці міжнародні структури виявили бажання надати великі інвестиційні або кредитні кошти під невеликі відсотки на функціонування української системи охорони здоровя. Зокрема, Міжнародна асоціація медичного туризму готова інвестувати в державні медичні заклади України близько 180 млн доларів, а Світовий банк заплатить 450 тис доларів одній з провідних світових аудиторських компаній за проведення аудиту фінансового становища та організаційно-структурної діяльності МОЗ України. Найближчим часом подібні перемовини плануються також з представниками Єврокомісії» - зазначив під час брифінгу Олег Мусій.

 

 

 

Про лікарню

Стаціонарна служба