Архівні новини

 

ПРЕС-СЛУЖБА МОЗ УКРАЇНИ    

14.03.2014

Міністр охорони здоров’я України Олег Мусій провів зустріч з представниками громадськості та професійних асоціацій з питання забезпечення хворих на діабет препаратами інсуліну.   

На нараді були присутні представник організацій пацієнтів хворих на цукровий діабет Людмила Петренко, Президент Міжнародної Діабетичної Асоціації України, головний позаштатний ендокринолог МОЗ України Микола Гульчій. У нараді також брали участь представники Американської торгівельної палати в Україні та Асоціації виробників інноваційних ліків «АПРАД».

Протягом наради учасниками була одностайно підтверджена необхідність перенесення термінів реалізації Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну задля уникнення перебоїв у доступі до необхідного лікування хворих на діабет. Перенесення Пілотного проекту на 2015 рік дозволить розблокувати ситуацію та уникнути можливої дестабілізації на ринку цих препаратів інсулінів.

Представники професійних асоціацій та організацій пацієнтів вже неодноразово зверталися до Міністерства з пропозиціями відмовитися від тендерної системи постачання інсулінами та перейти до системи реімбурсації. Також усі сторони наголошували на виключно одночасному запровадженні державного регулювання цін на препарати інсуліну разом із введенням системи відшкодування (реімбурсації) через аптечну мережу. Система тендерної закупівлі несе низку ризиків переривання постачання препаратів, зокрема її непрозорість через можливе блокування тендерів. На противагу цьому, система реімбурсації є загальноєвропейською практикою забезпечення лікарськими засобами і вона дозволила б:

- уникнути ризику перебоїв у забезпеченні пацієнтів необхідними препаратами, що часто пов'язано з несвоєчасним проведенням чи блокуванням тендерної процедури;

- проводити оплату тільки за реально спожиті пацієнтами лікарські засоби відповідно до реальних медичних потреб без створення запасів з надлишками лікарських засобів, на відміну від умов тендерної процедури, коли закупівля здійснюється згідно заздалегідь запланованої кількості;

- мінімізувати ризики необґрунтованих витрат держави через вплив на процес закупівель зацікавлених чиновників, оскільки при системі реімбурсації пацієнт отримує препарат в аптеці за рецептом лікаря, після чого держава компенсує аптеці вартість тільки спожитих (придбаних пацієнтами) препаратів.

Принагідно МОЗ України інформує, що 24 лютого 2014 року було проведено нараду з представниками виробників препаратів інсуліну, за результатами якої поінформовано керівництво Міністерства щодо проблем, які можуть виникнути із забезпеченням хворих на діабет препаратами інсуліну. 26 лютого 2014 року МОЗ України провело нараду з представниками аптечної мережі щодо забезпечення реалізації системи відшкодування вартості препаратів інсуліну, за результатами якої прийнято рішення, що зважаючи на обмежені обсяги власних обігових коштів суб'єктів господарювання, які можуть здійснювати відпуск препаратів інсуліну та відсутність можливості прогнозування місячної потреби аптечного закладу для забезпечення наявності та здійснення відпуску таких препаратів в умовах відсутності відповідного електронного реєстру хворих на цукровий діабет, впровадження у 2014 році системи відшкодування (реімбурсації) препаратів інсуліну через аптечну мережу є передчасним та потребує попереднього здійснення організаційно-правових заходів та фінансування впровадження в першу чергу електронного реєстру пацієнтів.

За результатами лютневих зустрічей Міністерства з представниками усіх зацікавлених сторін – пацієнтів, індустрії та роздрібної мережі – було розроблено Проект постанови КМУ «Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну» щодо перенесення термінів реалізації пілотного проекту на 2015 рік. Також було прийняте принципове рішення про підготовку усіх необхідних нормативних документів та організаційних кроків щодо одночасного запровадження системи реімбурсації інсулінів разом із державним регулювання цін на препарати інсуліну.

Про лікарню

Стаціонарна служба