Останні новини

Прес-реліз Міжобласної науково-практичної конференції ТРАВМАТИЗМ – ПРОБЛЕМА ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ'Я Рекомендовані

Прес-реліз
Міжобласна науково-практична конференція
«ТРАВМАТИЗМ ПРОБЛЕМА ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ'Я.       
ОСОБЛИВОСТІ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ 
ТРАВМОВАНИМ НА РЕГІОНАЛЬНОМУРІВНІ» 
(До 50-річчя Херсонського міського травматологічного пункту)
9 жовтня 2015 року, м Херсон.

Початок о 10.00. Велика зала Херсонської міської ради (2-й поверх).

 

 

Херсонська обласна державна адміністрація, Департамент охорони здоров'я Херсонської обласної держадміністрації, Херсонська міська рада, управління охорони здоров'я Херсонської міської ради, КУ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних», за підтримки міського голови Володимира Миколаєнко, проводять міжобласну науково-практичну конференцію «Травматизм проблема громадського здоров'я. Особливості та шляхи вдосконалення надання медичної допомоги травмованим на регіональному рівні», в якій беруть участь фахівці закладів охорони здоров'я та освіти з різних областей України.

Форум збирає широке коло наукових співробітників, лікарів різних спеціальностей (ортопедів-травматологів, хірургів, анестезіологів, нейрохірургів, отоларингологів, офтальмологів, педіатрів, лікарів загальної практики – сімейних лікарів, терапевтів, керівників лікувальних закладів), а також працівників ДАІ, спеціалістів шкільних та дошкільних установ, які у своїй практичній діяльності також стикаються з наданням медичної допомоги травмованим. Усього передбачається участь близько 200 осіб.

У роботі конференції з доповідями приймають участь:

 Бур’янов Олександр Анатолійович, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри травматології та ортопедії НМУ ім. О.О. Богомольця; Корж Микола Олексійович, доктор медичних наук, професор, керівник Інституту патології хребта та суглобів ім. проф. М.І.Ситенка академії медичних наук України, головний ортопед травматолог України (м. Харків); Мавродій Володимир Михайлович, доктор медичних наук, професор, заступник головного лікаря з медичної частини лікувально-діагностичного центру «Інто-Сана», м. Одеса; Яремченко Олег Юрійович, завідувач ортопедо-травматологічного відділення Херсонської обласної клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров`я облдержадміністрації, Заслужений лікар України; Ромаскевич Юрій Олексійович, професор, доктор медичних наук, головний лікар Херсонського обласного центру здоров’я та спортивної медицини, головний фахівець – консультант Національної медичної палати України з «Медичної реабілітації, фізіотерапії, курортології, санології та формування здорового способу життя», Заслужений лікар України.  

Метою конференції є забезпечення умов і можливостей надання своєчасної кваліфікованої допомоги постраждалим з травмами, попередження та зменшення летальності травмованих осіб, вивчення проблем та причин, що призводять до травм.

Актуальність проблеми:

Травматизм є найважливішою проблемою суспільного здоров'я для різних стан світу, в тому числі і для України. Травми формують найсерйознішу епідемію нашого часу, будучи провідним фактором передчасних та передвідворотних причин смерті. Серед причин первинної інвалідності травми займають третє місце.

Щорічно у Херсонському міському травматологічному пункті та травматологічному відділенні надається медична допомога більше 13 тисячам травмованих та хворих. Щорічно на травмпункт звертається близько 5000 осіб з переломами різної локалізації та складності, госпіталізуються в відділення лікарні 650-700 постраждалих. При несприятливих погодних умовах протягом доби на травмпунт звертається 100-120 постраждалих.

У 2013 році в Україні від нещасних випадків невиробничого характеру загинуло більше 39 тисяч людей. У Херсонській області показник смертності від невиробничих травм за той же період склав 112 осіб на 100 тисяч населення, і значно перевищив середньоукраїнський показник (86 на 100 тисяч населення).

З усіх видів травматизму найбільшу небезпеку для здоров'я і життя людей представляє дорожньо-транспортний травматизм, який, за даними ВООЗ, забирає щорічно життя майже 1,2 млн осіб та завдає травм або викликає інвалідність ще 20-50 млн людей у ​​світі.

Травми, отримані в результаті ДТП, характеризуються найбільшою тяжкістю, високою летальністю, тривалим лікуванням, фінансовими витратами. У той же час такі травми, як правило, прогнозовані і значною мірою передвідворотні.

Для України ця проблема також актуальна. У 2013 році в нашій країні рівень смертності населення від травм, пов'язаних з ДТП, склав 11,7 випадків на 100 тисяч населення. У той же час в Херсонській області цей показник був вищий 13,0 випадків на 100 тисяч населення. Рівень дорожньо-транспортного травматизму в Херсонській області перевищував середній показник по Україні в 2012 році на 12%, а в 2013 році - на 30%!

Боротьба з дитячим травматизмом повинна бути одним з головних, не тільки медичних, а й соціальних, пріоритетів. Щодня в усьому світі в результаті травм і нещасних випадків гинуть близько 2 тисяч дітей, - набагато частіше, ніж від інфекційних захворювань. Після досягнення дев'ятирічного віку ненавмисні травми стають основною загрозою для життя і причиною інвалідності дітей. При аналізі причин нещасних випадків, стає очевидним, що більшості з них можна було б уникнути. Тому особливу значимість в організації профілактичної роботи набуває роль батьків, школи, інших освітніх установ та громадськості, оскільки найбільш ефективним профілактичним засобом проти дитячого травматизму є формування у дитини навичок безпечної поведінки, здатності прогнозувати і аналізувати травмопасную ситуацію, що склалася навколо нього, а також організація цікавого дозвілля дитини під наглядом дорослих.

Необхідно визнати, що більш глибокого вивчення вимагає стан та динаміка показників травматизму, первинної інвалідності внаслідок травм в регіональному аспекті, медико-соціальні особливості даного контингенту, необхідні для вирішення завдань вдосконалення медичної допомоги при травмах і профілактики їх несприятливих наслідків. Все це зумовило необхідність проведення цього науково-практичного заходу та визначило мету й завдання роботи конференції.

Основні наукові напрямки конференції:

- особливості травматичних ушкоджень у сучасному місті;

- дорожньо-транспортний травматизм як проблема сучасного суспільства;

- дитячий травматизм та його профілактика;

- сучасні інноваційні методи лікування в травматології;

- методи діагностики і лікування політравми;

- рання діагностика та лікування травматичних пошкоджень органів грудної клітини та черевної порожнини;

- нейрохірургічна травма, сучасні підходи до діагностики та лікування;

- сучасні методи знеболювання в травматології;

 - остеопороз – причини, діагностика, лікування;

- вертеброгенний больовій синдром у людей старших вікових груп.

Акценти наукової програми будуть зроблені на такі питання як: надання медичної допомоги при вогнепальних пораненнях в сучасних умовах; принципи невідкладної допомоги при травматичному шоці; артроскопія, ендопротезування – інноваційні методи в лікуванні травм; післятравматичний остеомієліт – діагностика і лікування; специфіка травм ЛОР-органів та травм ока, тощо…  

Також в рамках конференції відбудеться масова акція за участю учнівської молоді Херсона – флешмоб «Діти та безпека дорожнього руху», ідея якої підкреслює ту думку, що профілактика дитячого дорожньо-транспортного травматизму є проблема всього суспільства.

 

 Програма конференції представлена на сайті ініціатора заходу – Херсонської міської клінічної лікарні ім. А. і О. Тропіних: http://www.tropinka.ks.ua/

Контакти:

(0552) 490990 - приймальна головного лікаря;

(0552) -224921 - заступник головного лікаря з медичної частини Олег Миколайович Додулев.

 

Електронна пошта: tropinka_stat@ukr.net

Про лікарню

Стаціонарна служба