Останні новини

Відбулося чергове засідання профільної соціально-медичної комісії Рекомендовані

 

3 березня відбулося чергове засідання постійної комісії Херсонської міської ради з питань медицини, соціального захисту населення та охорони навколишнього середовища.

 

У засіданні комісії взяли участь депутати міської ради – Леонід Ремига (голова комісії), Володимир Сальдо, Артем Кияновський, Вікторія Борисевич, секретар міської ради Олена Урсуленко. Були також присутні керівник міської галузі охорони здоров'я Світлана Межерицька та головні лікарі міських лікувальних закладів – Людміла Ломако (лікарня ім. О.С. Лучанського) і Алла Малицька (лікарня ім. Є. Є. Карабелеша).  

Першим питанням порядку денного було обговорено ситуацію з вакциною БЦЖ, яка необхідна для профілактики туберкульозу у новонароджених дітей. Проблему перед депутатами окреслила начальник управління охорони здоров'я Світлана Межерицька, розповівши про критичну ситуацію, що склалася з дефіцитом вакцини.

З огляду на те, що на 2016 рік Міністерством охорони здоров'я не передбачені кошти на централізоване забезпечення вакциною, медики просять виділити додаткові гроші з міського бюджету у розмірі 231 тис. грн. на придбання 12610 доз. Таку кількість вакцин розраховано на проведення імунізації новонародженим дітям до 2-х місяців життя. Якщо в цей період не прищепити дітей, необхідно буде проводити туберкуліндіагностіку, а вже після – вакцинацію, що стане додатковим навантаженням, в тому числі фінансовим.

Також керівник галузі зазначила: оскільки протягом останніх років із забезпеченням вакциною БЦЖ були перебої і імунізація не проводилася з потрібним охопленням, сьогодні серед дитячого населення міста знижений колективний імунітет. А це говорить про те, що навіть якщо в індивідуальних випадках комусь із батьків вдасться прищепити дитину через комерційні структури, такий захід буде неефективним.

Розуміючи гостроту проблеми та серйозне занепокоєння батьків, депутати прийняли рішення направити звернення профільної комісії до Департаменту фінансів щодо виділення додаткових коштів для якнайшвидшого вирішення питання.

Наступним пунктом роботи комісії стало питання про реконструкцію недобудованої будівлі поліклініки лікарні ім. А. і О. Тропіних, що розташована по вул. Комарова 2, під житло для фахівців бюджетної сфери, в тому числі молодих медиків, стан яких в сьогоднішніх реаліях дуже напружений.

            За словами голови комісії, головного лікаря лікарні Тропіних Леоніда Ремиги, проблема закріплення молодих кадрів складається головним чином у відсутності житла. Недостатній приплив молодих фахівців в свою чергу позначається і на стані медичної допомоги, обумовлює проблему старіння кадрів. Так, на сьогодні в лікарні близько 35% співробітників складають пенсіонери і майже 50% фахівці передпенсійного віку.

           

Про можливість реконструкції депутатам доповідав керівник державного фонду молодіжного житлового будівництва в Херсонській області Юрій Волкович. За його словами, після проведених робіт та огляду об'єкта, керівництво фонду бачить перспективу в реалізації даного проекту. 

Щоб говорити конкретніше, в тому числі про суму, яка потрібна для відповідних робіт, необхідно проведення технічної експертизи.

Питання складне тане одномоментне, в залі засідання воно викликало дискусію, зокрема щодо того, що всі етапи реконструкції і необхідні процедури повинні бути прозорими та економічно виправданими. Погодившись з необхідністю вирішувати озвучену проблему вже сьогодні, депутати схвалили доцільність початку роботи в цьому напрямку.

Присутні представники залізничної лікарні в ході засідання розповіли про роботу свого медзакладу після прийнятого рішення сесії міськради «Про внесення змін до міського бюджету на 2016 рік», яким передбачається передача субвенції до обласного бюджету для фінансування лікарні залізничників в розмірі закріпленого населення.

Стало відомо, що на сьогодні тримісячна заборгованість по заробітній платі працівникам лікарні не виплачена, проте установа продовжує працювати в повному обсязі. Так як подальший розвиток ситуації передбачає процедурний подхід, зараз очікується проведення обласної сесії, яка повинна прийняти механізми реалізації виділеної субвенції для виплати заробітної плати.

            У розділі питання екології, обговорюючи план роботи Департаменту ЖКГ по реалізації природоохоронних заходів, які фінансуються з фонду охорони навколишнього природного середовища у складі міського бюджету на 2016 рік, комісією було внесено ряд зауважень, зокрема рекомендовано при розподілі коштів направляти їх безпосередньо на конкретні цілі по озелененню території міста Херсона.

Також було розглянуто ряд інших питань: про збільшення виплат сім'ям загиблих афганців і воїнів інтернаціоналістів, про виділення адресної матеріальної допомоги за зверненням громадян, тощо.

 

 

Власна інформація

Про лікарню

Стаціонарна служба