Останні новини

На базі лікарні Тропіних відбудеться відкриття оновленої дитячої поліклініки Рекомендовані

Запрошуємо прийняти участь в урочистому заході!

 

11 листопада у Херсонській міській клінічній лікарні ім. А. і О. Тропіних відбудеться офіційне відкриття капітально відремонтованого приміщення дитячої поліклініки №1.

 

Урочиста церемонія розпочнеться о 14.00 за адресою: вул. Комарова 2, 1-й поверх відремонтованого приміщення.   

Щоб відзначити цю приємну подію на захід запрошені почесні гості, серед яких представники влади, керівники галузі охорони здоров’я, головні лікарі та їх заступники з педіатричної служби, а також співробітники та ветерани лікарні, мешканці Корабельного району.

Торкаючись історії організації педіатричної служби лікарні, слід зазначити, що вперше амбулаторна педіатрична допомога на території району почала надаватися у березні 1944 року, після визволення м. Херсона від фашистських загарбників, фронтовим лікарем, капітаном медичної служби Лідією Наумівною Тельман, яка проводила прийом на базі дорослої поліклініки, що містилася на вул. Червонопрапорній.

З розвитком системи охорони здоров’я дітей у 1961 році була відкрита дитяча поліклініка на вул. Комкова. У 1965 році організована дитяча поліклініка №1 в реконструйованому приміщенні на вул. Червонопрапорній. Надалі педіатрична служба району розвивалась при лікарні №1, яка містилася на вул. Суворова, і лікарні №2, що знаходилася на вул. Комарова. У 1974 році відбулося об’єднання двох лікарень. На базі створеної лікарні почали працювати дитяча поліклініка №1 на вул. Суворова та дитяча поліклініка №2 на вул. Комкова. З 1974 по 1997 рік очолювала педіатричну службу лікар педіатр вищої категорії, заступник головного лікаря з педіатрії Валентина Григорівна Колесникова.

З 1997 по 2014 рік керівництво службою здійснювала лікар педіатр вищої категорії, заступник головного лікаря з педіатрії Ніна Миколаївна Бражко, яка одночасно була головним міським фахівцем.

З 2014 року службою керує лікар педіатр вищої категорії Людмила Миколаївна Панченко.

Штат поліклініки налічує 67 співробітників, серед яких 15 лікарів та 36 медсестер. На 9 дільницях працюють дільничні педіатри та сімейні лікарі. Крім того спеціалізована медична допомога надається лікарями: хірургом, офтальмологом, неврологом, ортопедом-травматологом, ендокринологом, гастроентерологом, інфекціоністом, нефрологом. Дитяча поліклініка №1 у 2008 році атестована комісією ЮНІСЕФ на відповідність званню «Лікарня, доброзичлива до дитини», яке підтвердила в 2015 році.

Старе пристосоване приміщення підрозділу, у порівнянні з відкритими пізніше двома дитячими поліклініками в мікрорайонах «Корабел» та «Шуменський», не дозволяло створити необхідні санітарно-гігієнічні умови для перебування та лікування дітей.

За підтримки міського голови, депутатів міської ради VI та VII скликань були виділені бюджетні кошти в сумі близько 3 млн грн. на капітальний ремонт колишнього гастроентерологічного відділення площею 601.3 кв.м. під дитячу поліклініку та придбання меблів для кабінетів, медичне і технічне обладнання.

 При проведенні капітального ремонту було замінено усі інженерні комунікації, замінена покрівля за новою технологією, встановлено нове сантехнічне обладнання, замінено вікна на енергозберігаючі склопакети, підлога – на плитку.

У новому приміщені дитячої поліклініки функціонує 6 кабінетів дільничних лікарів-педіатрів, кабінети вузькопрофільних фахівців, процедурний кабінет, щеплювальний, кабінет забору крові, кабінет підтримки грудного вигодовування, реєстратура, гардероб, колясочна, аптечний пункт.

 Знаходження поліклініки в цьому приміщенні дозволило значно підвищити діагностичні та лікувальні можливості дітям, що звертаються за медичною допомогою, а також створити комфортні умови перебування, як для дітей і батьків, так і для медичних працівників.

На сьогодні під наглядом лікарів педіатрів Корабельного району знаходиться 21924 дитини віком від 0 до 18 років, з них до 1 року – 1245 дітей, у т.ч. дитяча поліклініка №1 обслуговує 9823 дитини, з них до 1 року життя - 580.  Щодня до лікарів  дитячих поліклінік району відбувається біля 1100 відвідувань, серед яких 450-500 відвідувань – до  поліклініки №1, на дому обслуговується майже  240 дітей, у т.ч. педіатрами поліклініки №1 – більше 90 дітей.

При кожній дитячій поліклініці функціонують денні стаціонари. В дитячій поліклініці №1 працює денний стаціонар для дітей з ураженням ЦНС, в якому щороку отримують лікування близько 450 дітей, та міський Центр охорони зору для дітей та підлітків, який надає медичну допомогу дітям з офтальмологічною патологією всього міста. За рік в Центрі проходить лікування понад 1500 дітей. Також в дитячих поліклініках організовані та ефективно працюють стаціонари на дому, де за рік отримують лікування понад 3000 дітей. Під диспансерним наглядом лікарів знаходиться 3600 дітей з приводу хронічних захворювань або вроджених аномалій розвитку, з них у поліклініці №1 – 1600. В дитячій поліклініці №1 функціонує хірургічний кабінет, в якому за рік проводиться близько 300 амбулаторних хірургічних втручань.

У своїй роботі   педіатрична служба приділяє значну увагу питанням надання  своєчасної медичної допомоги дітям пільгових категорій, яких знаходяться на обліку: 401 дитина - інвалід, у т.ч. 150 у дитячій поліклініці №1; 1354 дитини з багатосімейних дітей, у т.ч. 740 дітей у дитячій поліклініці №1; 144 дитини-сироти та позбавлених батьківського піклування, у т.ч. 67 дітей у дитячій поліклініці №1.

При оздоровленні дітей переваги надаються дітям пільгових категорій. Майже 70% таких дітей  охоплюється протягом року санаторно-курортним лікуванням.

            Усі діти щорічно проходять профілактичний медичний огляд. Діти декретованого віку (6 років, 10 років, 14 років) проходять поглиблений медичний огляд.

З метою профілактики та раннього виявлення туберкульозу проводяться профілактичні флюорообстеження підлітків, а серед дитячого населення – туберкулінодіагностика.

Для лікування дітей пільгових категорії в амбулаторних умовах щорічно міським бюджетом виділяється біля 500 тис. грн., які використовуються у повному обсязі.

Дорогі друзі, шановні депутати місцевих рад, радо запрошуємо вас прийняти участь у святковому відкритті капітально відремонтованого приміщення дитячої поліклініки №1, яке відбудеться сьогодні, 11 листопада, о 14.00 за адресою: вул. Комарова 2. 

 

Головний лікар, 
Заслужений лікар України, 
депутат міської ради VII скликання
Леонід РЕМИГА

 

 

 

 

Про лікарню

Стаціонарна служба