Останні новини

В «ТРОПІНИХ» ВЖЕ ВИПИСУЮТЬ ЕЛЕКТРОНІ РЕЦЕПТИ Рекомендовані

З 1 квітня урядова програма «Доступні ліки» перейшла під управління Національної служби здоров'я України. І тепер пацієнти отримують безкоштовні ліки за електронними рецептами.

 

 

Як розповіла завідувачка поліклінікою №2 клінічної лікарні ім. А. і О. Тропіних Валентина КИРЮШИНА, це нововведення значно спростило процедуру реєстрації та виписки рецепта для лікаря. Пацієнтам теж стало зручніше користуватися програмою – перш за все, отримання ліків більше не прив'язане до міста або району, де був виданий електронний рецепт, тобто можна прийти в будь-яку зручну для вас аптеку, яка уклала договір з НСЗУ, і отримати ліки.

 

- Хто може отримати електронний рецепт?

- Будь-який пацієнт, який підписав декларацію з сімейним лікарем і користуються програмою «Доступні ліки». Сьогодні механізм відшкодування вартості ліків, за яким працює ця програма, поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет II типу і бронхіальну астму.

 

- Якщо більш конкретніше, як це працює?

- Ви приходите на прийом до свого лікаря. Він після прийому виписує рецепт в електронній системі охорони здоров'я. На мобільний номер пацієнта, зазначений в декларації, приходить повідомлення з унікальним номером рецепта та кодом для отримання ліків в аптеці. В аптеці ви називаєте номер рецепта, а фармацевт пропонує лікарські засоби, які є в наявності і входять в програму «Доступні ліки». Якщо необхідного препарату немає, його можна отримати в іншій аптеці. Або, якщо ви хочете вибрати більш дорогий лікарський препарат або ліки іншої марки, ви можете вибрати його і доплатити різницю.

 

- Напрошується питання, як реагують на ці зміни люди, яким важко користуватися мобільним телефоном – літні люди, слабозорі і т.д.?

- При необхідності або на прохання пацієнта, якщо бабуся, наприклад, не може читати смс-ки, лікар зробить виписку з амбулаторної картки із зазначенням номера електронного рецепта, який пацієнту потрібно буде просто назвати в аптеці для отримання ліки. Однак наявність мобільного телефону обов'язкова умова. Також в деяких випадках ми йдемо назустріч, і за бабусь рецепт можуть отримати онуки.

 

Розмову вела Тетяна Кондакова

 

Про лікарню

Стаціонарна служба