Останні новини

В «ТРОПІНИХ» ПРОЙШЛА АКЦІЯ З ВИМІРЮВАННЯ РІВНЯ ЦУКРУ В КРОВІ Рекомендовані

14 листопада в поліклініках клінічної лікарні ім. А. і О. Тропіних пройшла раніше анонсована акція з вимірювання рівня цукру в крові, що проводиться з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом.

За 3 години діагностики в холах поліклінік експрес-вимірювання цукру в крові пройшли 215 бажаючих відвідувачів. Артеріальний тиск виміряли 146 осіб, аналіз крові на холестерин здали 73 людини, ЕКГ-дослідження пройшли 42 відвідувача.

 

Результати даних вимірювань, за словами заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення Світлани Пшеничної, відображають загальну ситуацію з виявленням цукрового діабету 2 типу та прихильністю хворих до лікування.

 

Серед пацієнтів, які пройшли діагностику, 39 хворі на цукровий діабет, які перебувають на обліку по захворюванню. З них під час вимірювання мали підвищені і високі показники глюкози в крові (10 - 21,5 ммоль /л) 5 осіб. Тобто, практично у 13% хворих відзначається декомпенсація діабету і, отже, зберігається високий ризик розвитку ускладнень.

 

Решта 176 учасників були випадковими відвідувачами поліклініки, які скористалися можливістю перевірити свій показник рівня глюкози. У цій групі 14 пацієнтів (що склало майже 8% від діагностованих) вперше дізналися про підвищений у себе рівень глюкози крові, що з великою ймовірністю може свідчити про наявність цукрового діабету. Цим пацієнтам було рекомендовано звернутися до свого сімейного лікаря і надалі, при необхідності, отримати консультацію лікаря-ендокринолога з подальшим спостереженням.

 

З 146 осіб, які погодилися виміряти кров'яний тиск, підвищені цифри були виявлені у 69 осіб, причому у 10 з них таких показників раніше не відзначалося.

 

Крім того, в ході акції 73 пацієнтам було проведено лабораторне дослідження крові на холестерин. В результаті у 5 осіб виявлені високі значення холестерину, що свідчить про наявність схильності до розвитку атеросклерозу та підвищений ризик ішемічної хвороби серця (ІХС). У цих же пацієнтів з високими значеннями холестерину зафіксована гіпертензія, а у 2 гіперглікемія, що є багатокомпонентним фактором ризику.

 

Ці хворі також були направлені на консультацію фахівців, де їм рекомендувалося додаткове обстеження, подальше спостереження, а також гиполипидемическая (дієтична або медикаментозна) терапія, контроль рівня цукру в крові та артеріального тиску.

 

За результатами проведених досліджень можна також поспостерігати, що у переважної більшості пацієнтів з гіперглікемією був зафіксований підвищений рівень артеріального тиску. За словами цих пацієнтів, про наявність у себе артеріальної гіпертензії вони знають, але, як можна переконатися, захворювання залишається недостатньо компенсованим. Це ж стосується і пацієнтів з діабетом багато з тих, що перевірили свій рівень глюкози, не здивувалися високиим цифрам, проте зізналися, що ретельно не виконують призначення лікаря щодо способу життя й лікування.

 

У свою чергу дане поєднання діабет/гіпертензія – є найбільш несприятливим фактором розвитку ІХС, інсульту, серцевої і ниркової недостатності, тому контроль показників артеріального тиску і глікемії надзвичайно важливий для попередження або уповільнення розвитку судинних ускладнень.

 

На сьогоднішній день, згідно з вимогами Об'єднаного комітету діабетологів Європи і Американської діабетичної асоціації до контролю даних показників, рівень артеріального тиску у хворих на цукровий діабет не повинен перевищувати 130/80 мм рт.ст. При цьому необхідно підтримувати стабільну компенсацію вуглеводних порушень (глікемія натще 5,5 ммоль/л і менше; глікемія через 2 години після їжі 8 ммоль/л і менше), і проводити корекцію ліпідного обміну.

 

За даними МОЗ, в Україні цукровий діабет 2-го типу в більшості випадків діагностується на 10-12-ий рік розвитку хвороби, при цьому на момент встановлення діагнозу більш ніж 20% хворих вже мають діабетичні ускладнення. Тому необхідно робити більше зусиль для виявлення діабету в початковій стадії.

 

Подібні акції, що традиційно проходять в лікарні, організовуються саме з цією метою: мотивують пацієнтів до відповідального ставлення до свого здоров'я, регулярного відвідування лікаря, а також самоконтролю, який є надзвичайно важливим для уникнення небезпечних ускладнень, запущених станів, збереження повноцінного життя.

 

Власна інформація

акция диабет
акция диабет акция диабет
акция диабет
акция диабет акция диабет
акция диабет
акция диабет акция диабет
акция диабет
акция диабет акция диабет
акция диабет
акция диабет акция диабет
акция диабет
акция диабет акция диабет
акция диабет
акция диабет акция диабет
акция диабет
акция диабет акция диабет
акция диабет
акция диабет акция диабет
акция диабет
акция диабет акция диабет
акция диабет
акция диабет акция диабет

Про лікарню

Стаціонарна служба