Останні новини

ДРУГИЙ ЕТАП РЕФОРМИ В ДІЇ: як лікарня будує роботу клініко-діагностичної лабораторії в нових умовах Рекомендовані

Клініко-діагностична лабораторія є структурним підрозділом міської клінічної лікарні ім. А і О. Тропіних та забезпечує комплексне лабораторне обстеження пацієнтів амбулаторно-поліклінічної мережі, хворих стаціонарних відділень, а також лабораторні обстеження при проведенні профілактичних оглядів, обстеження хворих при невідкладних станах.

 

 

За рік клініко-діагностичною лабораторією здійснюється більше 1 мільйона досліджень. Діапазон лабораторних досліджень складає більше 120 методик.

 

Проводяться дослідження біологічних матеріалів (кров, сеча, кал, спинномозкова рідина, рідина з серозних порожнин, харкотиння, виділення статевих органів, сік простати, сім'яної рідини).

 

Лабораторія оснащена сучасними автоматичними вимірювальними приладами, застосування яких підвищує надійність та якість результатів досліджень:

  • - біохімічний аналізатор BS 240;
  • - гематологічний аналізатор NORMA 5 Diff;
  • - імуноферментний аналізатор ImmunoGem 2100;
  • - аналізатор сечі READER 300,
  • - а також аналізатор критичних станів (для ургентних, реанімаційних хворих, відділення новонароджених).

Про останні зміни, які відбулися в роботі лабораторної служби лікарні в рамках реформування розповіла завідуюча клініко-діагностичною лабораторією Ірина ГЛУЩЕНКО:

Перш за все розширився спектр досліджень, покращилася якість діагностики та терміни виконання досліджень, що стало можливим в тому числі завдяки придбаному лікарнею новому автоматичному обладнанню, яке дозволило практично уникнути ручного методу. Разом з тим розширився лабораторний комплекс лікарні. Окрім підрозділів в терапевтичному корпусі та поліклініках №2 і №3, дякуючи адміністрації лікарні та зокрема ініціативі головного лікаря Леоніда Ремиги відкрилися нові маніпуляційні кабінети для забору крові, розташовані біля відділення медичної реабілітації, які оснащені за сучасними стандартами. Також з'явився платний спектр аналізів, які можна зробити без направлення лікаря за зверненням пацієнта.

Проте кожен пацієнт, що уклав декларацію про обслуговування у лікаря первинної ланки, може отримати безоплатно (без будь-яких доплат або придбання витратних матеріалів) низку лабораторних діагностичних досліджень та швидких тестів. Насамперед це загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, швидкий тест на вагітність, швидкий тест на тропонін, швидкий тест на ВІЛ, швидкий тест на вірусні гепатити.

При необхідності більш поглибленого обстеження сімейний лікар направляє пацієнта до профільного фахівця другого рівня для огляду та направлення на додаткові лабораторні обстеження відповідно до протоколу лікування, які проводяться безкоштовно в рамках пакету амбулаторної допомоги. Це ж стосується і стаціонарних хворих, які поступили на лікування за електронним направленням.

Якщо ж пацієнт звертається до лабораторії без направлення від свого лікаря або бажає зробити дослідження, що не входять до пакету медичних гарантій, оплаченого НСЗУ, то він такі послуги отримує на платній основі. Відповідні тарифи, сформовані лікарнею в рамках собівартості послуг, доступні для ознайомлення як в маніпуляційних кабінетах, так і в оплатній касі. До речі, вартість платних лабораторних досліджень в лікарні на сьогодні є нижчою (а по деяким позиціям до 50%), аніж у приватних лабораторіях.

За потреби ми виконуємо термінові Cito-дослідження, якщо рекомендує лікар, враховуючи стан пацієнта та характер захворювання.  

Також, реагуючи на визови часу, в зв'язку з пандемією COVID-19 в лікарні організовано можливість ІФА-тестування на коронавірус. Лабораторія виконує імуноферментний аналіз на антитіла SARS-CoV-2-NP-lgМ та lgG.

Виявлення антитіл класу «М» сигналізує про гострий перебіг захворювання в даний момент, і починають вироблятись на 5-7 день після початку захворювання. А наявність антитіл класу «G» дає змогу дізнатися, чи перехворіли ви на коронавірус COVID-19 у безсимптомній формі; чи виробив ваш організм імунітет до вірусу, якщо ви перехворіли на COVID-19; оцінити рівень імунного захисту організму на перенесену коронавірусну інфекцію COVID-19.

 

За направленням лікаря тестування на COVID-19 виконується безкоштовно.

 

лабораторія
лабораторія лабораторія
лабораторія
лабораторія лабораторія
лабораторія
лабораторія лабораторія
лабораторія
лабораторія лабораторія
лабораторія
лабораторія лабораторія
лабораторія
лабораторія лабораторія
лабораторія
лабораторія лабораторія
лабораторія
лабораторія лабораторія
 

Режим роботи клініко-діагностичної лабораторії:

понеділок – субота: з 07.00 до 17.00;

прийом біологічного матеріалу: понеділок – субота з 7.00 до 11.00;

чергова служба лабораторії працює цілодобово.

 

Тел. лабораторії: (0552) 49-40-88, моб. тел: 0508206635.

 

Про лікарню

Стаціонарна служба