Останні новини

«ТАКЕ ВІДЧУТТЯ, ЩО ЗМІНИЛОСЯ ВСЕ...» Рекомендовані

В продовження розмови про роботу приймального відділення лікарні Тропіних «зсередини» сьогодні поспілкувалися зі старшою медичною сестрою Іриною ТОТКАЛО.

 

 

На її думку, відділення можна вважати дзеркалом лікарні воно «перше», воно «складне», «на очах», тут починається все, але головним чином настрій хворого, його сприйняття своєї проблеми та перспективи лікування, його ставлення до лікарні, довіра до медиків та просто віра в людей.

 

Тож, відображення це формують насамперед медичні сестри. Саме вони першими зустрічають пацієнтів, проводять з ними більшу частину часу, допомагають лікареві оцінити ситуацію, оглянути хворого, виконують різні маніпуляції, розпитують, уточнюють, заспокоюють...

 

В сьогоднішніх умовах, коли все більше надходить хворих з COVID-19, їх праця, нарівні з лікарською, це і морально, і фізично випробування. Однак героями ці люди себе не відчувають, кажуть, що просто роблять свою роботу і допомагають людям,як інакше?..

- Ірина Василівна, що змінилося в роботі середнього й молодшого медперсоналу за останній час, коли почався прийом ковідних хворих?

- Таке відчуття, що змінилося все. Навіть атмосфера у відділенні. Звичайно, в першу чергу умови та режим роботи, що пов'язано зі специфікою прийому хворих з коронавірусною інфекцією. Такі пацієнти у нас проходять через ізолятор, де ми працюємо в спецкостюмах. Медсестри та санітарки постійно знаходяться в контакті з хворими або потенційно інфікованими, тому практично всю зміну їм доводиться бути в респіраторах, щитках, окулярах, халатах, бахілах, рукавичках. Спочатку було відчуття тривоги, лякала невідомість, не розумієш, чого чекати від цього вірусу. Крім того, треба було звикнути до нової схеми роботи. Але потім адаптувалися, і зараз всі працюємо чітко, є професійне взаєморозуміння, багато моментів доведено до автоматизму.

 

- Що залежить від медсестри приймального відділення?

- Медсестри завжди з пацієнтами. Вони їх зустрічають, допомагають лікарям провести первинний огляд, взяти необхідні аналізи, в тому числі мазок на COVID-19 а це важливо вміти зробити правильно, для достовірності результату дослідження. Цими навичками у нас володіють всі медичні сестри. Крім того, необхідно хворому виміряти артеріальний тиск, рівень сатурації, зробити електрокардіограму, супроводити на рентген. Буває складно, через те, що пацієнти різні, у кожного свій характер, своя доля, і до кожного потрібно знайти підхід, вміти розмовляти. При цьому дуже багато роботи з медичною документацією. У молодших медсестер теж додалося роботи, яка пов'язана з дезінфекцією, утилізацією, виносом відпрацьованого матеріалу і т.ін.

 

- Які взаємини у вас між лікарями та сестрами?

- Ми всі дуже здружилися за останній місяць. Зараз у нас працюють три нових лікаря це лікарі-інтерни, за фахом сімейні лікарі Вікторія Янчинська, Юлія Матрьоніна, Тетяна Заволока. Вони великі молодці, думаючі, небайдужі, приймають правильні самостійні рішення, беруть на себе відповідальність. І ми працюємо єдиним «фронтом». Іноді наші лікарі можуть виконувати навіть якісь моменти сестринської роботи, з одного боку все це для них корисний й важливий досвід, а з іншого – це просто по-людськи важливо. Тому ми команда. Розуміємо, допомагаємо, підбадьорюємо один одного напевно, тому й справляємося.

 

- А що зараз найважче саме в сестринській роботі?

- Працювати важко, всі втомлюються, як психологічно, так і фізично. Але, знаєте, якщо чесно, напевно, найвразливіше – це коли ти стикаєшся з грубістю людей. Це буває нечасто, але ранить. Також прикро і страшно, коли бачиш, наскільки легковажно люди ставляться до дотримання правил безпеки. А таки пацієнтів менше не стає, і ситуація поки що не поліпшується...

 

- Яке відношення ви до себе відчуваєте з боку суспільства, пацієнтів, керівництва?

- В цілому з боку суспільства зараз змінюється до нас відношення, сьогоднішня епідемія якось оголила справжню значимість всього. Звичайно, дуже приємно, коли пацієнти дякують, кажуть добрі слова відчуваєш себе потрібним. З боку керівництва ставлення гарне, від Леоніда Тимофійовича завжди підтримка, це дуже допомагає.

 

- Оплата праці змінилася у медсестер та санітарочек?

- Відчутно змінилася. І сьогодні це вкрай важливо.

 

- Як в сім'ях сприймають всю ситуацію та вашу, небезпечну сьогодні, роботу?

- По-різному. Якщо за себе страху немає, то по відношенню до близьких ... тут ми усі хвилюємося. Хтось має можливість розмежувати якось і спілкування, і проживання. А у когось велика родина, і ​​усі живуть разом, в одному будинку і, відповідно, є ризики. Але ми вибрали цю професію, щоб допомагати людям, тож повинні це робити у будь-яких умовах.

 

- Важко якось заглядати в завтрашній день... Але як Ви відчуваєте, яким він буде?

- Він буде добрим. Ми дуже на це сподіваємося... Але треба розуміти, що від кожного з нас це залежить. Зараз, мабуть, всім нам потрібно бути терпимішими та відповідальнішими, враховувати не лише свої бажання, а й безпеку тих, хто поруч. Потрібно більше подумати один про одного, ми зараз дуже залежимо від цього. Від цього залежить завтрашній день.

 

Бесіду вела Тетяна Кондакова

 

На фото: лікар-інтерн Вікторія Янчинська, медична сестра Інна Шемчук, лікар приймального відділення Тетяна Томозова.

Про лікарню

Стаціонарна служба