Останні новини

ЗАВЖДИ КРАЩЕ ПРОЯСНИТИ СИТУАЦІЮ… Рекомендовані

В поліклініці №1 клінічної лікарні ім. А. і О. Тропіних з початку року застосовується метод дерматоскопії – оптичної діагностики новоутворень шкіри за допомогою багаторазового збільшення та заломлення світла. Це неінвазивний метод дослідження, який допомагає виявити злоякісні зміни шкірних покривів на ранніх стадіях. Дерматоскопія є основним методом профілактики та діагностики меланоми злоякісного новоутворення шкіри.

 

 

Проводить дерматоскопічне дослідження та консультує пацієнтів із захворюваннями шкіри та м'яких тканин лікар хірург-онколог ДМИТРО ПИВОВАР, який також виконує біопсію і хірургічне лікування шкірних новоутворень. У 2020 році він пройшов курс навчання в Інституті теледерматології доктора Богомолець (Київ).

 

- Дмитро Віталійович, для діагностики яких захворювань Ви застосовуєте дерматоскопію?

- Спочатку цей метод був розроблений для дослідження меланоцитарних утворень на шкірі (родимки, меланоми). Але в даний час він широко використовується і в діагностиці інших шкірних утворень базально-клітинний рак, плоскоклітинний рак шкіри, передракові стани, а також папіломи, кератоми, бородавки, судинні ураження та ін.

 

- Яка вірогідність діагнозу при цій методиці?

- Дерматоскоп дає можливість багаторазово збільшити зображення, розглянути та відстежити дрібні зміни структури, форми й кольору шкірних новоутворень, своєчасно помітити перші ознаки патології, що дозволяє з точністю до 90% поставити діагноз, скорегувати тактику та послідовність лікування. Ця процедура досить швидка, пацієнт часто вже на первинному прийомі отримує результат і подальші рекомендації. Паралельно, при необхідності, для отримання гістологічних результатів, ми проводимо так звану панч-біопсію (виконується одним рухом за допомогою спеціального трубчастого скальпеля), яка допомагає виявити онкологічний процес і вчасно реагувати. Тому, якщо щось насторожує, краще не втрачати часу, прийти та перевіритися прояснити ситуацію.

 

- А що має насторожити? Кому показана дерматоскопія?

- Перш за все дослідження показано при наявності атипової родимки: якщо вона змінила форму, колір, розмір; якщо її край стає нерівним, рваним, з зазубринками; якщо умовна вісь ділить родимку на дві нерівні половинки; якщо родимка кровоточить, свербить, болить; при появі кірочок, тріщинок, випаданні волосків. Також дерматоскопія необхідна при появі на здоровій шкірі будь-якої нової плями або вузлика, що має тілесний, червоний, коричневий або чорний колір; якщо розмір новоутворення перевищує 0,5 см; якщо є родимки, які часто травмуються або натираються одягом. Обов'язково дослідження перед видаленням будь-якого новоутворення на шкірі. Профілактично дерматоскопія показана людям зі світлою шкірою і світлим волоссям; людям з великою кількістю родимок, веснянок, родимих ​​та пігментних плям; якщо є кровні родичі з меланомою або раком шкіри в анамнезі; людям похилого віку; вагітним жінкам. Разом з тим, з огляду на те, що дерматоскопія є абсолютно нешкідливою і безболісною процедурою, я б рекомендував це дослідження кожній людині, яка має родимки, 1 раз на рік.

 

- Найбільш часто з якими проблемами пацієнти звертаються?

- Безумовно, основна увага спрямована на родимки, з метою раннього виявлення меланоми однієї з найагресивніших онкопатологій. Злоякісна меланома сьогодні є основною причиною смерті від раку шкіри. За 2019 рік цей діагноз був поставлений 90 жителям Херсонщини. Немеланомний рак шкіри ще більш поширена проблема. Кількість немеланомних раків склала 600 випадків (основні види плоскоклітинний рак шкіри і базаліома). Разом з тим рання діагностика цих захворювань значно збільшує шанси на одужання. Тому важливо регулярно оцінювати поверхню шкірних покривів на наявність ознак та змін, які потенційно можуть нести злоякісний характер. Також актуальним є таке захворювання, як актинічний (або сонячний) кератоз, яке частково пов'язано з віком, а частково з фототипом. Воно вражає до 60% пацієнтів зі світлою шкірою у віці після 40 років, і близько 80% пацієнтів старше 60 років. Зустрічається і у молодих людей, які захоплюються відвідуванням соляріїв. Актинічний кератоз вважається передраковим станом шкіри. Розвивається дуже повільно, з ледь помітних плям, які зазвичай не турбують. Протягом багатьох років вплив ультрафіолетового випромінювання «накопичується» в шкірі, а сплеск захворювання відбувається раптово, навіть якщо людина не засмагала останніх кілька років. Приблизно 50% випадків плоско-клітинного раку починається саме з актинічного кератозу. З цих даних можна зрозуміти, наскільки важлива рання діагностика цього захворювання. Крім того, досить часто люди звертаються з метою видалення утворень на шкірі, якщо вони розташовані в місцях частого травмування або доставляють естетичний дискомфорт. Після огляду та дерматоскопії, якщо новоутворення (родимка, папілома, бородавка, ангіома) не викликає підозри та не вимагає гістологічного дослідження, ми його відразу можемо видалити амбулаторно, хірургічним способом.

 

- Чи стикаєтеся Ви з випадками самостійного видалення шкірних новоутворень?

- Так, і це досить серйозна проблема. Стикаємося з сумними наслідками такої безпечності та необізнаності, коли люди намагаються позбутися від родимки або іншого новоутворення самостійно, за допомогою народних засобів, в тому числі чистотілу і т. ін. Хочу ще раз підкреслити: приклади, коли такі дії дали результат та обійшлися без наслідків – це просто везіння. Насправді ви ризикуєте спровокувати метастазування клітин та запуск неконтрольованого процесу. На жаль, такі випадки є. Видаляти родимки можна, в деяких випадках необхідно, але робити це повинен лише лікар, після огляду та обстеження. Тому – будьте уважні до себе, не бійтеся звертатися до лікаря. І повторюся: завжди краще прояснити ситуацію і – або приступити при необхідності до лікування, або заспокоїтися втішним результатом.

 

Бесіду вела Тетяна Кондакова

Про лікарню

Стаціонарна служба