Останні новини

НЕБЕЗПЕЧНІ ПОЄДНАННЯ: лікар-реаніматолог лікарні Тропіних прокоментував перебіг COVID-19 на тлі цукрового діабету, ожиріння та інших супутніх захворювань. Рекомендовані

В умовах пандемії коронавірусної інфекції важка форма COVID-19 серед пацієнтів з порушеннями обміну речовин зустрічається як мінімум у два рази частіше, ніж у людей без таких захворювань. Про це розповів медичний директор лікарні ім. А. і О. Тропіних, лікар-анестезіолог Андрій ФРУЛЬ. Він пояснив, як протікає коронавірус на тлі ендокринних хвороб, в тому числі ожиріння та цукрового діабету. Лікар також дав деякі рекомендації людям з хронічними захворюваннями, що мають високий ризик ускладнень.

 

- Андрію Миколайовичу, вірно, що в групі ризику важкого перебігу коронавірусної хвороби знаходяться люди, у яких є ожиріння, цукровий діабет та інші ендокринні порушення?

- Вірно, але не лише ендокринні порушення. У групі ризику пацієнти з системними ураженнями, поліорганними порушеннями, пацієнти з хворобами надниркових залоз, аутоімунними хворобами і т.д. На жаль, смертність таких хворих в умовах нинішньої пандемії у два-три рази вище, ніж у здорових людей. Це обумовлено широким ураженням ендокринної, серцево-судинної систем, зниженням імунного статусу та опірності організму інфекції. В принципі будь-яка супутня патологія може декомпенсуватися під впливом коронавірусної інфекції, в тому числі до критичного стану. А враховуючи, що не всі люди знають про наявність у себе подібних захворювань, оскільки часто вони можуть протікати латентно, то проблема стає актуальною і для пацієнтів молодого та середнього віку. З нашого досвіду можу сказати, що особливу небезпеку становить саме поєднання патологій, обумовлених перш за все гормональними порушеннями, а також патологіями з боку серцево-судинної системи. Серед 48 хворих з COVID-19, які пройшли за листопад місяц через відділення інтенсивної терапії, приблизно 40 мали поєднану патологію ожиріння, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, серцева недостатність.

 

- Перебіг коронавірусної інфекції залежить від стану компенсації діабету?

- Безумовно. Стан компенсації діабету має важливе прогностичне значення, оскільки високий (або нестабільний) рівень глюкози в крові порушує роботу практично всіх органів та систем. Важливо пам'ятати, що чим гірші показники цукру в крові, тим складніший перебіг COVID-19. У таких хворих частіше виникає розвиток гострого респіраторного дистрес-синдрому, дихальної недостатності, потреба в штучній вентиляції легенів і т.ін. При цьому надмірна вага, похилий вік це також усугубляючі фактори, які часто супроводжують діабет.

 

- Які додаткові ризики викликає COVID-19 у людей з надмірною вагою?

- Люди з ожирінням, в тому числі молоді, переносять COVID-19 значно важче, ніж інші пацієнти. Вони часто потребують інтенсивної терапії та штучної вентиляції легенів. Їм частіше за інших потрібна персоналізована терапія. У людей з порушеним метаболізмом, ожирінням, тим більше, коли вже розвинувся діабет другого типу, уражаються судини, крім того зменшується еластичність легеневої тканини, порушується робота діафрагми, знижується прохідність дихальних шляхів. І це призводить до додаткових проблем. Найгіршими змінами характеризується третя ступінь ожиріння.

 

- Чи правда, що коронавірус може підвищувати і ризик виникнення інсульту?

- Так. Коронавірус підвищує ризик гострих порушень мозкового кровообігу, навіть якщо інфекція протікала легко або практично безсимптомно. На жаль, є такі випадки ускладнень, навіть летальні, причому часто у видужуючих пацієнтів. Пояснюється це тим, що вірус викликає запалення клітин кровоносних судин, що призводить до тромбозів. А утворення тромбів в свою чергу може призводити до інсультів, інфарктів, тромбоемболії легеневої артерії. Навіть на тлі антикоагулянтної терапії у високих дозах, іноді не вдається уникнути тромбозів. Тому, звичайно, для пацієнтів із захворюваннями серцево-судинної системи виникнення COVID-19 супроводжується високим ризиком, так само, як і для хворих з ендокринопатіями, захворюваннями бронхолегеневої системи, нирковою патологією, і особливо – для коморбідних пацієнтів, коли одночасно є два або кілька захворювань.

 

- Які Ваші рекомендації таким людям в умовах пандемії COVID-19?

- Перш за все – потрібно намагатися уникнути інфікування. По можливості залишайтеся хвдома. Якщо необхідно вийти, дотримуйтесь профілактичних заходів: дистанціювання, миття рук, використання антисептиків, носіння маски. Для людей з цукровим діабетом дуже важливо домогтися гарної компенсації діабету! Рівень глюкози потрібно тримати в межах норми 3,97,8 ммоль/л. Дотримуйтеся дієти, по можливості регулярно вимірюйте цукор крові, пийте достатньо рідини, уникайте стресу, виконуйте неважкі фізичні вправи, робіть піші прогулянки, уникаючи місць скупчення людей. Якщо у вас гіпертонія теж обов'язковий самоконтроль. Для людей із зайвою вагою схуднення може бути ефективним засобом профілактики COVID-19. Також важливо, щоб удома був достатній запас тих медикаментів, які ви зазвичай вживаєте. Крім того, зараз можна приймати вітаміни, перелік і дозування яких краще узгодити зі своїм сімейним лікарем. У разі появи симптомів респіраторного захворювання, особливо наростаючих відразу телефонуйте до свого лікаря. І найголовніше не втрачайте оптимізму, намагайтеся радіти життю. Та робіть все можливе, щоб уберегти себе та своїх близьких.

 

Бесіду велаТетяна Кондакова

Про лікарню

Стаціонарна служба