Останні новини

З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, «ТРОПІНКА»! Рекомендовані

Клінічній лікарні ім. А. і О. Тропіних виповнюється 107 років.

 

25 січня 1914 року відбулася легендарна подія в Херсоні урочисте освячення лікарні, побудованої на кошти філантропів братів Івана й Михайла Тропіних на честь їх батьків. У той день на території нашої лікарні зібралося багато людей, медики, духовенство, керівництво міста, і була незвичайна атмосфера звершення надій та початку великого шляху милосердя. Відчувалося, ніби сам Господь благословив її засновників, її перший колектив 4 лікаря та 17 медичних сестер, і той зимовий та сонячний, дихаючий життям Тетянин день...

 

 

Про шлях лікарні, її коріння, імена та справи людей, що вплинули на її становлення та розвиток, ми багато розказували на наших інформаційних сторінках, доповнюючи історичні відомості спогадами, аналогіями, роздумами. Але щороку бачиш цей момент трохи по-іншому.

 

Сьогодні не можна уникнути паралелі щодо епідобстановки. Адже так само, як і зараз, в перші роки роботи лікарні в Херсоні була «висока інфекційна захворюваність», і боротьба з нею стояла першочерговим завданням.

 

У «Звіті про діяльність Херсонського відділу охорони здоров'я за 1922 рік» згадується про три фронти, на яких велася робота: громадянська війна, епідемія висипного тифу, голод, а також холера, що слідувала за цими фронтами.

 

«Тропінка» випробувана епідеміями. Були навіть моменти її повного перепрофілювання в інфекційну лікарню. У різний час післяреволюційного періоду тут перебували хворі на висипний та поворотний тиф, дизентерією, скарлатину, дифтерію, холеру. Кількість інфекційних ліжок досягала 240. При цьому обслуговуючого персоналу на всіх хворих було 13 людей, включаючи лікарів.

 

І ось живі події занурили лікарню знову у боротьбу з пандемією. Сьогодні профільно в «Тропіних» надається лише акушерська та невідкладна офтальмологічна допомога. Терапевти, педіатри, гінекологи, травматологи, хірурги, практично всі вузькі спеціалісти надають допомогу хворим з новою коронавірусною інфекцією COVID-19. У реанімації ситуація  надскладна – багато тяжких хворих.

 

Співробітники хворіють теж, втомлюються, емоційно вигорають, але тримаються, не залишаючи хворих та ризикуючи собою. Отже – все, що відбувається, майже не нове...

 

Хоча сьогоднішню нашу власну історію творимо ми. За нами долі, надії та віра людей. І, не дивлячись на всі складнощі, ми тут – щоби «надавати допомогу усім людям які її потребують, саме ці слова сказав перший «старший» лікар лікарні Іван Ареф'єв тоді, в день освячення, спираючись на постулати Письма, - ... де немає ні елліна, ні іудея, ні бідних, ні багатих, але хворі й стражденні».

 

Сьогодні, через 107 років, досить по-свіжому звучить його тодішнє звернення до колективу: «Бажаю всім лікарям, їх помічникам, усім, хто працює в лікарні твердості духу, вірності обов'язку, міцного здоров'я!»

 

Давайте відчуємо ці слова, почуємо цей посил. І згадаємо пам'яттю та серцем тих, хто «Тропінку» створював, рятував, відроджував, хто їй служив та її любив. Та будемо гідними.

 

І, звичайно ж, вітаємо всіх наших Тетян! А через ваше прекрасне ім'я-символ всіх колег, хто працює сьогодні, хто не працює та любить лікарню, наших дорогих ветеранів і всіх херсонців з днем ​​народження «Тропінки»!

 

Здоров'я всім міцного!

 

З Богом рухаємося далі!

Про лікарню

Стаціонарна служба