Останні новини

Дизельні генератори часом рятують життя Рекомендовані

Наявність в лікарні автономного джерела електроживлення, яке буде забезпечувати електрикою медичне обладнання та інші системи життєзабезпечення в разі аварійного відключення світла – це така ж необхідність, як і, власне, сама медична допомога.

 

 

На жаль, є сумні приклади, коли відсутність резервних дизельних генераторів в медичному закладі вже призводила до трагічних наслідків.

 

Так, 27 листопада 2020 року у Львівській області через відключення електроенергії в Жовківській районній лікарні загинуло двоє пацієнтів з COVID-19, які були підключені до апаратів ШВЛ. Більше 1 години було відсутнє електропостачання, і лікарям довелося робити пацієнтам вентиляцію легенів вручну, проте врятувати хворих не вдалося. Як з'ясувалося пізніше, в цій лікарні, й зокрема в реанімаційному відділенні, де стався трагічний інцидент, аварійний електрогенератор застосований не був.

 

Херсонська міська клінічна лікарня імені Тропіних відноситься до 1-ої категорії надійності електроспоживання (має у своєму складі реанімаційне, акушерське відділення, хірургічні блоки, установки для безперебійного постачання кисню), та відсутність впродовж тривалого періоду дизельного генератора спричиняла певну небезпеку для життя й здоров'я людей.

 

Нарешті, зусиллями лікарні та завдяки підтримці міського голови Ігоря Колихаєва, наприкінці грудня 2020 року з міського бюджету були виділені кошти для придбання генератора Darex Energy DE-225RS Zn потужністю 180 кВт, який працює на дизельному паливі і широко використовується в службах порятунку населення.

 

Починаючи з 2018 року, лікарня замовила та оплатила робочий проект з кошторисною документацією, внаслідок чого на початку 2021 року стартували будівельно-монтажні роботи в пристосованому приміщені, яке відповідає технічним вимогам генератора. Отже, стаціонарна дизельна генераторна установка в надзвичайній ситуації буде єдиним джерелом електроенергії в разі раптового відключення електрики на центральних електромережах.  

 

Для завершення масштабного проекту необхідні ще додаткові кошти, і ця сума буде вже використана з коштів Національної служби здоров'я України, згідно договору про фінансові медичні гарантії.  

 

Власна інформація

 

Для встановлення стаціонарного дизельного генератора та подальшої його експлуатації в лікарні виділено спеціальне, добре вентильоване приміщення, з оснащенням системи автоматичного включення і віддаленим контролем за роботою, можливістю підігріву палива та дотриманням інших умов, які будуть враховані в процесі введення в експлуатацію генератора.

 

Блок АВР (автоматичне включення резерву) дозволяє автоматично переходити на роботу від генератора при зникненні електропостачання.

 

  

Панель управління "DATAKOM" з широкими можливостями налаштування і контролю робочих параметрів електростанції.

 

Про лікарню

Стаціонарна служба