Останні новини

ПРИСЛУХАЙТЕСЯ ДО СВОГО ЗДОРОВ'Я Рекомендовані

Щороку 24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє захворювання. Відтоді було відкрито шлях до діагностики та лікування від туберкульозу.

 

 

Туберкульоз залишається одним із найбільш смертоносних інфекційних захворювань в світі. За даними ВООЗ, щодня близько 4 000 людей втрачають життя від туберкульозу і 28 000 хворіють на ТБ. Загалом в 2019 році захворіли на туберкульоз 10 мільйонів людей і 1,4 млн. померли від цієї хвороби.

 

Україна входить в список 20 країн з найвищим показником захворюваності на туберкульоз. За даними Центру громадського здоров'я, в 2020 році було виявлено 17593 випадки активного туберкульозу (нові та рецидиви), що на 30% менше, ніж у попередньому році.

 

Херсонська область за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні за 2020 рік обіймає третє місце, після Одеської та Дніпропетровської областей.

 

Як розповіла заступник медичного директора по медичному обслуговуванню дорослого населення клінічної лікарні ім. А. і О. Тропіних Світлана Пшенична, в Корабельному районі Херсона протягом 2020 року було зареєстровано 41 хворий з вперше діагностованим туберкульозом. Це в 1,6 рази менше показників 2019 року.

 

За словами спеціаліста, така тенденція може пояснюватися в тому числі зменшенням кількості звернень людей за медичною допомогою через обмежувальні заходи під час пандемії, викликаної коронавірусом.

 

З початку поточного року в Корабельному районі виявлено 15 нових випадків захворювання. У ДОТ-кабінетах лікарні Тропіних отримують лікування 37 хворих на туберкульоз.

 

Фахівець також звернула увагу на проблему зростання стійкого до ліків туберкульозу та ВІЛ-інфекції. Серед вперше виявлених випадків туберкульозу множинна лікарська стійкість реєструється практично у кожного другого хворого.  

 

Нагадаємо, туберкульоз поширюється від людини до людини через повітря. При кашлі, чханні або відхаркуванні хворі з легеневим туберкульозом виділяють в повітря туберкульозні бактерії. Для інфікування людині досить вдихнути лише незначну кількість таких бактерій.

 

Близько чверті населення світу інфіковані туберкульозом. Це люди, які поки ще не хворі і не можуть передавати інфекцію, але вони мають ризик розвитку захворювання в майбутньому.

 

Такі ризики пов'язані з декількома факторами, але найголовніший – ослаблена імунна система (наявність ВІЛ-інфекції, цукрового діабету, при недостатньому харчуванні, курінні, постійному стресі).

 

Коли у людини розвивається активна форма туберкульозу, симптоми (кашель, лихоманка, нічний піт або втрата ваги) можуть залишатися помірними протягом багатьох місяців. Це може призводити до запізнілого звернення за медичною допомогою і передачі бактерій іншим людям. За рік людина з активною формою туберкульозу може інфікувати 5-15 людей, з якими вона могла контактувати. Без належного лікування в середньому 45% пацієнтів з туберкульозом помирають, показник смертності від ТБ серед ВІЛ-позитивних ще вище.

 

При появі хоча б одного із симптомів туберкульозу – кашель більше двох тижнів, підвищена температура більше 7 днів, різке схуднення, нічна пітливість, слабкість, потрібно відразу ж звернутися до лікаря.  

 

Прислухайтеся до свого здоров'я і пам'ятайте: туберкульоз можна вилікувати!

 

Про лікарню

Стаціонарна служба