Останні новини

З ЧОГО ПОЧИНАЛАСЯ ІСТОРІЯ ПОЛІКЛІНІКИ «ТРОПІНИХ» Рекомендовані

90 років тому, в 1931 році, в Херсоні відкрилася перша багатопрофільна поліклініка лікарні ім. А. і О. Тропіних.

 

 

Це відбулося незабаром після утворення міського відділу охорони здоров'я, який доручив організацію поліклініки лікарю-терапевту Якову Файнгольду, який став першим завідувачем цього підрозділу в реконструйованій будівлі колишньої амбулаторії по вул. Червонопрапорній, 104 (район Забалки).

 

До речі, дуже символічно, що в дореволюційний час в цьому приміщенні знаходився також «милосердний» заклад – дитячий дівочий притулок.

 

Першими лікарями поліклініки були відомі в старому Херсоні фахівці: акушер-гінеколог доктор Койфман, невропатолог Пліх, педіатр Бодяге, терапевти Кочергіна, Палецька, Штембе, Третяченко, отоларинголог Коробкін, стоматолог Вільдерман, а також молодий хірург Леонід Астрахан, який в той час очолював міську станцію швидкої медичної допомоги.

 

В 1935 році, в зв'язку з відходом Файнгольда на роботу в інфекційне відділення 1-ої (зараз обласної) лікарні, керівництво поліклінікою перейняв доктор Астрахан. Однак ненадовго. Вже в 1936 році поліклініку очолив лікар М.С. Ширяєв, а трохи пізніше – Наум Фогель, лікар-невропатолог, з ім'ям якого пов'язаний розвиток неврологічної допомоги в Херсонській області.

 

Потрібно відзначити, що в передвоєнні роки медична допомога в місті розвивалася досить успішно, було ліквідовано ряд масових інфекційних захворювань. В цілому по області кількість медпрацівників в порівнянні з роком відкриття лікарні (1914) зросла в 7 разів.

 

Під керівництвом Наума Фогеля в 1938 році при поліклініці була відкрита невелика лабораторія, яка дала можливість виконання простих базових досліджень.

 

В період окупації, коли обсяг амбулаторної медичної допомоги був значно звужений, а співробітники лікарні здебільшого покликані до діючої армії або евакуйовані, керівництво поліклінікою було довірено М.В. Кочергіній. До кінця військових дій поліклініка була практично повністю розгромлена, а все медобладнання вивезено окупантами.

 

Після звільнення міста, в період відновлення лікарні, поліклінічним підрозділом керувала лікар Віра Расторгуєва. Надалі поліклініку очолювали Ортон Трубач, Матвій Бірман, В.Супрунова. Старшою медичною сестрою поліклініки з 1946 року працювала Віра Тананєєва, яка в подальшому протягом 20 років очолювала медсестринську службу лікарні.

 

До середини 1950-х років, на тлі поліпшення якості надання амбулаторної медичної допомоги, впровадження нових методів лікування і діагностики, в поліклініці вперше розпочато застосування електрокардіографії (після введення методу в практику стаціонарного терапевтичного відділення). Також помітно поліпшується якість лабораторної та рентгенологічної діагностики. До цього часу всі лікарі-терапевти, які вели прийом в поліклініці, відвідують своїх хворих і вдома.

 

У 1961 році, в зв'язку з ростом населення і недостатністю обсягу допомоги в поліклініці, були відкриті додаткові підрозділи в районі Житлоселища, а також в приміщенні тодішнього так званого Пирогівського корпусу, що був розташований на основній базі лікарні. Надалі поліклінічний прийом був розширений за рахунок будівництва двоповерхової прибудови до приміщення приймального відділення. У цій поліклініці працювало понад 30 спеціалізованих кабінетів, в тому числі ревматологічний, підлітковий, кабінет неврозів, травмпункт, що відкрився трохи пізніше.

 

У 1968 році поліклініку при лікарні очолила лікар-терапевт Ніна Ткачук. До цього часу закінчувалося будівництво нової триповерхової поліклініки на базі лікарні по вул. Комарова, 2, і вже в 1969 році вона була введена в експлуатацію.

 

У зв'язку з цим підрозділи при лікарні і на Житлоселищі були об'єднані і переведені в нову будівлю. Приміщення на Житлоселищі віддано дитячій поліклініці, а на Забалці – жіночої консультації.

 

Нова центральна поліклініка – це вже нова історія, яка теж охоплює свою епоху, і ми з вами є її сучасниками. Більше 50 років роботи! Тут своя школа, свій шлях розвитку і перетворень, про який ... потрібно розповідати окремо.

 

 

Наум Фогель – лікар-невропатолог, письменник. Завідував поліклінікою у передвоєнні роки. Під його керівництвом в 1938 році при поліклініці була відкрита лабораторія, що дало можливість виконання простих базових досліджень.

 

Віра Расторгуєва – керувала поліклінікою після звільнення міста від окупації, в складний період відновлення лікарні.

 

Віра Тананєєва, з 1946 року працювала старшою медичною сестрою поліклініки, в подальшому протягом 20 років очолювала медсестринську службу лікарні.

 

Ніна Ткачук, лікар-терапевт – очолила поліклініку в 1968 році, перед завершенням будівництва нової триповерхової поліклініки (на базі лікарні по вул. Комарова, 2), яка вже в 1969 році була введена в експлуатацію. З 1968 по 1976 рік працювала заступником головного лікаря з поліклінічної роботи.

 

Співробітники поліклініки, 1955 рік.

 

Співробітники поліклініки, 1960 рік.

 

Співробітники поліклініки, 1969 рік.

Про лікарню

Стаціонарна служба