Останні новини

ВІТАЄМО ТА ДЯКУЄМО! Рекомендовані

Вітаємо лікарів-урологів клінічної лікарні Тропіних – Едуарда МУРЕНЦЯ та Рамазана МІРСАЛОВА – з професійним святом! З повагою, вдячністю і гордістю!

Ваша робота зосереджена в одному напрямку, але часом зіштовхує з абсолютно різними ситуаціями як медичними, так і життєвими. Бажаємо вам завжди зберігати ваш делікатний професіоналізм та висококласну віртуозність, бути новими й мудрими в професії, тепла вашим серцям, щастя і рівноваги в житті та міцного-міцного здоров'я!

 

Торкаючись витоків розвитку спеціальності, хочеться відзначити, що перше спеціалізоване урологічне відділення в Херсоні було організовано в 1949 році Петром Іванович Юрженком на базі обласної лікарні. Протягом 50 років цим відділенням керував легендарний хірург-уролог Фрідріх Львович Фіксман, кандидат медичних наук, головний обласний спеціаліст.

 

В цей період хірургічним відділенням лікарні Тропіних, яке тоді було розташоване у головному корпусі, завідував Яків Дмитрович Попов. Ординаторами працювали Ніна Назарівна Герасименко, Матвій Йосипович Бірман, а також Ортон Вячеславович Трубач, який надавав хірургічну допомогу ще під час окупації, коли відділення працювало в найтяжких умовах, приймаючи в тому числі урологічних хворих з пораненнями і травмами воєнного часу. Початок 1950-х років пов'язаний з вдосконаленням хірургічної допомоги – протягом двох тижнів на місяць хірургічне відділення «Тропіних» надавало невідкладну допомогу при гострих хірургічних захворюваннях і травмах, урологічній патології, опіках. Більш щільно наші фахівці почали займатися хірургією шлунка, операціями на жовчних шляхах, приділяли особливу увагу захворюванням верхніх та нижніх сечових шляхів, лікуванню хворих на сечокам'яну хворобу... На той час вже застосовувався більш ефективний наркоз та нові методи знеболювання, що дозволило хірургам виконувати більш складні оперативні втручання…

 

Подальший розвиток урологічної допомоги супроводжувався появою нових методик. Ендоскопічні методи дослідження і лікування, рентгенологічні та ультразвукові методи діагностики урологічних захворювань та їх поєднання значно розширили можливості урології. Але люди, які починали – заслуговують на добру пам'ять...

 

Сьогодні спеціалізована урологічна допомога в лікарні Тропіних надається як в амбулаторно-поліклінічних умовах – консультація, обстеження, амбулаторне лікування, так і при хірургічній патології на базі відділення загальної хірургії, де переважна кількість операцій виконується малотравматичними методами.

 

Ще раз з професійним святом наших лікарів-урологів! Вітаємо і дякуємо!

 

Про лікарню

Стаціонарна служба