Поради лікаря

Дорогие пользователи сайта, приветствуем вас в рубрике «Советы доктора».

На страницах этого раздела наши специалисты будут освещать актуальные проблемы лечения и профилактики различных заболеваний у взрослых и детей, опираясь на свой клинический опыт.

Надеемся, что эти профессиональные разъяснения и напоминания помогут вам сориентироваться во многих вопросах здоровья.

Призываем вас быть активными – задавайте вопросы, предлагайте темы, которые были бы вам интересны – мы всегда будем рады вашему вниманию.  

 

З нагоди Всесвітнього тижня підвищення обізнаності про проблему стійкості до протимікробних препаратів пропонуємо користувачам сайту просвітницькі матеріали з відповідального споживання антибіотиків та протимікробних препаратів.

Цей текст не лише для тих, хто зараз проходить лікування цими препаратами, а для всіх пацієнтів, що потраплять до вас на прийом.

 

Зміст

  1. Чому антибіотики не допоможуть при вірусних захворюваннях?
  2. Як виникає антибіотикорезистентність і що це таке?
  3. Хто може призначати антибіотики?
  4. Як слід приймати антибіотики?
  5. Як допомогти організму, щоб антибіотики потрібні були вкрай рідко?

 

Чому антибіотики не допоможуть при вірусних захворюваннях?

 Антибіотики – це речовини, які вбивають бактерії. Для різних бактерій потрібні різні антибіотики. Одним антибіотиком полікувати все неможливо. На віруси антибіотики ніяк не діють, тому при застуді, грипі, ковіді – захворюваннях, викликаних вірусами – ми вам не призначаємо антибіотик. Якщо до вірусу долучиться й бактерійна інфекція – тільки тоді призначимо антибіотик.

 Як виникає антибіотикорезистентність і що це таке?

 Свого часу антибіотики стали проривом у порятунку життів. Та з часом бактерії навчилися протистояти антибіотикам, і ті втрачають силу. І одного дня не буде чим нас лікувати, бо бактерії стають дедалі стійкішими до антибіотиків. Смерть від пневмонії і гангрени чи невиліковна гонорея знову стали актуальними після 70 років перемоги антибіотиків над бактеріями.

 Антибіотики – це критично важливі ліки. Якщо їх пити про всяк випадок чи часто вживати, вони втрачають силу, бо бактерії легко набувають стійкості до них.  Їхня стійкість – це наша вразливість.

 Бактерії вміють пристосовуватися до антибіотиків, і що їх не вбиває, робить їх сильнішими.

 Антибіотики – це зброя на війні з бактеріями. Як на всякій війні, постійно потрібно вигадувати щось нове, ще потужніше, бо на старе ворог знайшов протидію. Останні 30 років помітно сповільнились темпи розробок нових антибіотиків, а швидкість поширення резистентності бактерій зростає. Вчені вже давно прийшли до висновку, що в такій гонитві ми програємо, тому ми повинні берегти нашу зброю.

 Хто може призначати антибіотики?

 Ані фармацевти в аптеках, ані друзі-родичі-знайомі, які кажуть, що “їм допомогло”, не можуть вам давати поради вживати антибіотик. Його вам можу призначити лише я, а ще стоматолог чи інший лікар, який вас оглянув і розпитав про попередні призначення антибіотиків. 

 Як слід приймати антибіотики?

 Якщо вам призначили антибіотик, мусите його одразу купити, погасити рецепт і пропити весь курс, як написано в призначенні. Ця схема лікування не випадкова – саме така доза, з такими інтервалами, саме стільки днів гарантує, що збудників хвороби буде знищено з мінімальною шкодою для організму. 

 Навіть якщо вам стало краще, не припиняйте пити антибіотик раніше, ніж вказано в курсі. Бо потім як погіршає, що ми нічого не зможемо вдіяти. 

 Як допомогти організму, щоб антибіотики потрібні були вкрай рідко?

 Хворобам можна і потрібно запобігати завдяки вакцинації! Проти дифтерії, кашлюка та туберкульозу є безоплатні вакцини. Щепіть дітей, вакцинуйтеся самі. Від дифтерії, правця і кашлюка треба робити вакцинацію і дітям, і дорослим. Дорослих вакцинують кожні десять років. 

 Вагітним та їхнім близьким потрібно робити щеплення від кашлюка. Немовлята кашлюк переносять важко, і навіть антибіотики можуть не допомогти.

 Вакцина БЦЖ добре захищає дітей від туберкульозу.

 Отити, синусити, пневмонії викликають пневмококи (Streptococcus pneumoniae). Вони вже зараз дуже стійкі до антибіотиків, бо саме щодо них їх найчастіше і застосовують. Та проти них є вакцина – ви її можете зробити власним коштом. Так, її треба робити власним коштом, та вона того варта, бо на одне лише лікування отиту в дитини можна витратити більше. І це не кажучи про страждання дитини під час хвороби. 

 Також варто вакцинуватись від грипу, ускладненням якого може стати пневмонія.

 Гігієна також досі дієва. Мийте руки з милом, як у перші місяці ковіду. Для м’яса майте окрему дошку і ретельно її мийте – на м’ясі повно стійких до антибіотиків бактерій, які не проти оселитися у вас на кухні чи в організмі.

 

 

Про лікарню

Стаціонарна служба