Статті, інтерв’ю

Операції з використанням мініінвазивного доступу є одним із напрямків роботи травматологічного відділення лікарні Тропіних, який активно розвивається. Завдяки подібним методикам пацієнти отримують шанс на швидку та повну реабілітацію.

 

Голкова апоневротомія – малоінвазивна методика оперативного лікування контрактури Дюпюітрена – вже рік як увійшла в клінічну практику відділення.

Нещодавно у відділенні за допомогою даного методу було прооперовано 52-річну пацієнтку, яка звернулася зі скаргами на обмеження рухів в правій кисті, виконання звичайних дій викликало дискомфорт. Встановлено діагноз – контрактура Дюпюітрена, запропонована мініінвазивна методика хірургічного лікування. 

За словами лікаря ортопеда-травматолога Ігоря ЛІТВИНОВА, який оперував пацієнтку, суть методики полягає в тому, що за допомогою ін'єкційної голки рубцево-змінені тяжі апоневроза перетинаються через маленькі проколи шкіри, що дозволяє відновити розгинання пальців.

– Ця процедура проведена під місцевою анестезією. Розгинання пальців відновлено. Час операції – 15 хвилин. (Результат на фото). Буквально одразу після процедури пацієнтка мала змогу займатися своїми справами і вже на наступний день повернутися до звичних побутових навантажень, – розповідає лікар.

 

- Ігор Олегович, розкажіть трохи докладніше про саме захворювання – контрактура Дюпюітрена?

- Мова йде про досить поширене генетичне захворювання. Це – незапальне рубцеве переродження долонного апоневрозу. Тяжі останнього коротшають, розгинання одного або декількох пальців обмежується. На ранніх стадіях хвороби застосовуються консервативні методики, проте найефективнішим способом лікування є операція.

 

- При цьому операція може виконуватись з розрізом або без?

- Так. Однак операції з розрізом – досить травматичні, вимагають подальших перев'язок, зняття швів і довгої реабілітації. А от при голковій апоневротомії – операція проводиться без розрізу, під місцевою анестезією, що забезпечує мінімальний ризик ускладнень. В цей же день пацієнт може піти додому і приступати до побутових навантажень.

 

- Ви оперуєте на всіх стаціях хвороби?

- Так, на всіх стадіях, випадки будь-якої складності. Разом з тим, якщо хворий звертається на більш ранніх стадіях (коли ще немає вираженої згинальної контрактури і в процес не залучені суглоби пальців) – операція забезпечує просто відмінний результат. Буває так, що у пацієнтів через декілька років трапляються рецидиви хвороби (як і, до речі, при відкритому методі) – цю проблему вирішує повторна процедура.  

 

- Ще в якихось випадках використовується даний метод?

- Мікрохірургічний метод ми успішно використовуємо не лише при лікуванні хвороби Дюпюітрена, але й при інших контрактурах пальців кисті, а також при лікуванні стенозуючого лігаментиту або хвороби Нотта (клацаючого пальця). Це патологія, при якій порушується рух пальця (будь-якого, або навіть декількох), з’являється характерний клацаючий звук при згинанні пальця, біль при русі, порушується функція захвата кисті, погіршується якість життя. Довгий час пацієнти можуть безрезультатно лікуватися мазями та компресами. Однак при тривалому перебігу захворювання палець може «замкнутися» і перестати функціонувати. Впровадження малоінвазивної методики (без розрізів) дозволяє позбутися від цієї недуги всього за кілька хвилин, протягом першого візиту до лікаря. Ця операція технічно менш складна і потребує ще менше часу на виконання, якщо хірург добре володіє методом.

 

Отже, основною перевагою голкової апоневротоміі є її мала травматичність, а також мінімальний ризик ускладнень, навіть у пацієнтів похилого та старечого віку з важкою супутньою патологією. При цьому скорочуються терміни відновного лікування, а також знижуються витрати на лікування.

 

Якщо є потреба, звертайтеся до спеціалістів лікарні Тропіних – вам тут завжди раді допомогти. Тел.: (0552) 26-23-04; 0954501271.

 

Бесіду вела Тетяна Кондакова

Про лікарню

Стаціонарна служба