Статті, інтерв’ю

В ЛІКАРНІ ТРОПІНИХ НЕ ПРИПИНЯЄТЬСЯ РОБОТА З ПРОВЕДЕННЯ ВАКЦИНАЦІЇ



З 22 квітня розпочинається Всесвітній тиждень імунізації, мета якого – підвищити серед громадськості розуміння важливості вакцинації для попередження небезпечних захворювань та збереження життя. Цього року він також співпадає з 50-ю річницею впровадження ВООЗ «Розширеної програми імунізації», яка спрямована забезпечити доступ до життєво необхідних вакцин кожній дитині в світі, незважаючи на регіон проживання та соціоекономічний статус.

В Херсонській клінічній лікарні ім. А. і О. Тропіних не припиняється робота з проведення вакцинації, навіть в умовах війни. Враховуючи, що місто перебуває під постійними ворожими обстрілами, доступ до профілактичних щеплень є дуже важливим.  

Як розповіла заступник медичного директора по організації охорони здоров’я дітей та жінок Людмила ПАНЧЕНКО, в дитячих поліклініках лікарні лише протягом березня поточного року було проведено 48 щеплень проти поліомієліту; 32 дитини вакциновано проти дифтерії, правця та кашлюку; проти туберкульозу вакциною БЦЖ у пологовому відділенні проведено 22 щеплення.

Серед дорослого населення за останній місяць щеплено проти дифтерії та правця 112 осіб. У травматологічному пункті проведено 34 щеплення проти сказу пацієнтам, які звернулися через укуси тварин та потребували антирабічної допомоги.   

За словами Людмили Панченко, на тлі міграції місцевого населення через постійні російські атаки, ці показники досить непогані. – Це також свідчить про довіру херсонців до вакцинації, яку в тому числі формують наші спеціалісти, постійно спілкуючись із пацієнтами щодо важливості захисту від небезпечних інфекцій, яким можна запобігти шляхом вакцинації, – зазначає фахівець.  

Нагадаємо, в Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Для всіх дорослих потрібно кожні 10 років повторно вакцинуватися від дифтерії та правця.

Намагайтеся робити щеплення вчасно. Якщо ви пропустили якесь із них, не треба розпочинати всю серію вакцинації спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені дози якомога швидше.

Щеплення відповідно до календаря вакцинації можна отримати безоплатно у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким укладена декларація. А під час війни – також у найближчому закладі, який надає первинну медичну допомогу.  

 


► Кілька фактів про імунізацію:
    • Імунізація дозволяє зберегти від 2 до 3 мільйонів життів щороку.
    • Завдяки імунізації в світі більше не фіксуються випадки натуральної віспи – цю небезпечну хворобу, внаслідок якої помирало 3 з 10 захворілих, було повністю викорінено.
    • Наразі завдяки масовим кампаніям з вакцинації світ наблизився до викорінення поліомієліту – небезпечного захворювання, що може призводити до невиліковних паралічів. Важливо зазначити, що зараз у світі фіксується лише вірус поліомієліту 1 типу, натомість вірус поліомієліту 2 та 3 типів вже викорінено.
    • Деякі вакцини попереджують онкологічні захворювання, а саме вакцина проти гепатиту В, що профілактує розвиток раку печінки, спричиненого ускладненням гепатиту В, та вакцина проти вірусу папіломи людини, що профілактує розвиток 6 видів раку, викликаних вірусом папіломи людини.

 

Презентаційні матеріали, присвячені проведенню Дня боротьби з туберкульозом

Про лікарню

Стаціонарна служба