Статті, інтерв’ю

ГРІ – найбільш поширені інфекційні захворювання, що вражають усі вікові групи населення. Серед причин тимчасової втрати працездатності вони посідають перше місце – навіть у міжепідемічний період, на них хворіє 1/6 частина населення планети. В Україні щорічно на ГРІ хворіють 10 – 14 млн. осіб, що становить 25 – 30% усієї та близько 75 – 90% інфекційної захворюваності.  

 

Одним із найбільш агресивних вірусів є вірус грипу. Він належить до родини ортоміксовірусів. Існують А, В та С серотипи вірусу грипу. 

Джерелом інфекції при грипі є хвора людина, особливо в періоді гарячки з вираженим катаральним синдромом.

Механізм передачі збудника – повітряно-крапельний. Інфікування відбувається під час вдихання  дрібних крапель слизу, що містять віруси грипу. Ці краплі слизу потрапляють в оточуюче середовище (повітря, посуд, предмети побуту) від хворих.

Інкубаційний період при грипі триває від декількох годин до трьох діб.

Клінічна картина включає два синдроми: інтоксикаційний (озноб, що переходить в гарячку, виникає головний біль в ділянці чола, надбрівних дуг, скронь та очей, слабкість, адинамія, підвищене потовиділення, ломота в тілі, артралгії, міальгії, порушення сну) та катаральний (сухість та дряпання в горлі, закладеність носу, кашель).

Вчасно поставлений діагноз є запорукою успішного лікування. Саме тому гостро стає питання своєчасної та достовірної діагностики грипу.

Профілактика поділяється на специфічну та неспецифічну.

Специфічна профілактика має 2 основних компоненти:

-  вакцинопрофілактика: проводиться за 2-3 місяці до передбачуваного початку епідемії;
        - хіміопрофілактика, що включає в себе противірусну терапію в профілактичних дозах.

 

До неспецифічної профілактики належать заходи спрямовані на запобігання поширення інфекції і проникнення її в організм здорової людини.

·         Для запобігання розповсюдження інфекції слід по можливості захистити хворого від контактів з оточуючими. Для того, щоб зменшити виділення вірусів при пчиханні, необхідно використовувати маску, одягаючи її на хворого. Для того, щоб маска виконувала свою захисну функцію, необхідно, щоб вона закривала і рот, і ніс.

·         Для запобігання висихання слизових рекомендується зволоження повітря. Для того, щоб знизити ризик вдихання заражених частинок пилу, слід проводити вологе прибирання.

·         Провітрювання приміщень (з обов’язковим зволоженням) знизить концентрацію вірусу в замкнутих просторах.

·         Індивідуально слід уникати рукостискань, скоротити до мінімуму перебування в громадському транспорті або в місцях великих скупчень людей. Як можна частіше мити руки. Уникати торкання руками очей, носа і рота.

Лікування:

- Ліжковий режим впродовж гострого періоду.

- Прийом достатньої кількості  вітаміну С.

- Противірусна терапія (це занамівір, озельтамівір, римантадин).

- Дезінтоксикація — виведення токсинів — проводиться з метою зменшення інтоксикаційного синдрому. З методів детоксикації, доступних кожному без участі лікаря, є часте пиття. На питання, що можна пити, правильна відповідь — все, що подобається: чай, компот, мінеральну воду, соки, морси і т.д. Це не стосується алкогольних напоїв, які створюють додаткове інтоксикаційне навантаження на і без того ослаблений хворобою організм. Головне — пити якомога більше. Наявність захворювань, коли це протипоказане (наприклад, серцева недостатність) накладає обмеження на цю рекомендацію. У таких випадках повинен розбиратися тільки лікар. Намагатися більше їсти, незважаючи на відсутність апетиту, немає сенсу. Це може лише посилити інтоксикацію. З полегшенням хвороби апетит відновиться самостійно і організм заповнить енергетичні втрати.

- Зволоження слизових оболонок. При цьому можна використовувати спреї на основі кухонної солі або морської води — зараз їх асортимент досить широкий в аптеці.

- Симптоматичне лікування, спрямоване на полегшення найбільш неприємних симптомів грипу. У першу чергу це стосується підвищення температури. Важливо пам’ятати, що підвищена температура — один з факторів неспецифічного захисту організму. Збудники ГРВІ набагато краще себе почувають при низьких температурах (ідеально — +4 °С), ніж при високих. Тому боротися з температурою потрібно тільки тоді, коли вона може стати занадто сильним навантаженням на організм. Для дітей старше 2 років і дорослих це — 38,5 °С , для дітей до 2 років — 38,0 °С . З метою зниження температури краще використовувати препарати на основі парацетамолу або ібупрофену . Також їх можна застосовувати для зменшення інших симптомів інтоксикації: головного, м’язової болю і болю в суглобах.

- Антибіотикотерапія при приєднанні бактеріальної флори.

 

І на завершення для пацієнтів хотілося б відзначити, що будь-яке вірусне захворювання, перенесене "на ногах" може погано відбитися на вашому здоров'ї в майбутньому. При перших ознаках захворювання постарайтеся відправитися до лікаря, здати всі необхідні аналізи і отримати рекомендації фахівця щодо стратегії лікування. Пам'ятайте про те, що самолікування може призвести до небажаних наслідків і ускладнень.

 

Цінуйте себе і будьте здорові!

 

Граб Ольга Серїівна, 
лікар загальної практики – сімейної медицини 
відділення ПМСД №2 терапевтичного відділення №2 поліклініки №1
КЗ "ХМКЛ ім. А. і О. Тропіних".

Tagged under грип

Про лікарню

Стаціонарна служба