Останні новини

В ЛІКАРНІ ТРОПІНИХ ПІДВЕДЕНІ ПІДСУМКИ РОБОТИ ЗА І ПІВРІЧЧЯ 2020 РОКУ Рекомендовані

В зв'язку з карантинними обмеженнями через поширення коронавірусної інфекції засідання медичної ради за підсумками роботи клінічної лікарні ім. А. і О. Тропіних за І півріччя 2020 року не проводилось, проте докладний аналіз діяльності закладу представлений на офіційному сайті лікарні.

 

 

Основні показники роботи коментують: в.о. генерального директора, медичний директор Леонід РЕМИГА, заступник медичного директора з медичного обслуговування дорослого населення Світлана ПШЕНИЧНА, заступник медичного директора з стаціонарної медичної допомоги Євгеній МИРОНОВ та заступник медичного директора з педіатричної служби Людмила ПАНЧЕНКО.   

 

Леонід Ремига: Перш за все треба зазначити, що в цьому півріччі значну увагу в роботі лікарні було зосереджено на вдосконаленні надання допомоги в умовах другого етапу реформи, змінах на вторинній ланці – амбулаторної спеціалізованої, а також стаціонарної допомоги, роботі по контрактуванню з НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій, створенні механізмів раціонального використання фінансових, кадрових, матеріально-технічних ресурсів і т.д. Для подальшого отримання позитивних результатів діяльності будь-якого медичного закладу під час входження та розвитку реформованих напрямків, треба задовольнити в першу чергу населення, медичну спільноту, владу.

 

Пандемія коронавірусу внесла суттєві корективи в роботу медичних закладів, і наша лікарня не стала винятком. Під час карантину майже 500 осіб прибули на територію Корабельного району з країн зі значним поширенням коронавірусної інфекції. У зв'язку з цим всі прибулі мешканці оглядалися медичними працівниками на автовокзалах та за місцем проживання. На щастя, серед них хворих на Covid-19 не було.

 

В період епідемії витрачено майже 1000 швидких тестів, методом ПЛР обстежено 1602 особи, з них 400 – виїзними мобільними бригадами за місцем проживання. Завдяки наявності лабораторних аналізаторів проводяться дослідження методом ІФА. На сьогоднішній день обстежено майже 2,5 тисячі осіб і 800 медичних працівників лікарні, які ймовірно контактували з потенційними хворими. За цей період в районі зареєстровано 30 випадків Covid-19, в тому числі у 2 дітей і 1 медпрацівника. 20 хворих вилікувалися, 8 залишаються під наглядом, 2 – перебувають в інфекційній лікарні (стан стабільний).

 

Зараз лікарня працює над розробкою стратегічного плану на наступні роки, який повинен включити питання закріплення кадрових, матеріальних та фінансових ресурсів для сталого функціонування закладу. Також в нього включені питання підвищення доступності медичної послуги для пацієнта; розвиток інформаційної підтримки, телемедицини, комп'ютеризації; удосконалення системи внутрішньої мотивації та оплати праці; розвиток інвестиційних програм.

 

Світлана Пшенична:

– Стосовно амбулаторно-поліклінічної служби, ряд основних показників в нашій роботі покращився, але є і проблемні питання. Протягом 6 місяців 2020 року проводилася певна робота по ранньому виявленню, профілактиці туберкульозу, проведенню амбулаторно-контрольованого лікування. Станом на 1 липня на диспансерному обліку в районі знаходиться 96 хворих на туберкульоз (при 109 хворих у 2019 році). За 6 місяців цього року усього вперше зареєстровано 21 випадок туберкульозу. Показник захворюваності склав 18.5 на 100 тис. і зменшився на 35,8%. Кількість деструктивних форм захворювання дещо зросла із 10 до 11 випадків. В той же час кількість бацилярних форм захворювання зменшилася – із 23 до 14 (на 38.5 %).

 

Проводилася робота по профілактиці та ранньому виявленню онкологічних захворювань.

За півріччя зареєстровано 170 вперше виявлених випадків раку, в тому числі 44 занедбані. Серед вперше виявлених злоякісних пухлин 63 – це візуальні форми, що складає 37,1%. Онкологічна група хворих, нажаль, залишається на 1 місці серед причин первинного виходу на інвалідність, в тому числі у працездатному віці.    

 

Іншою, не менш важливою проблемою, над якою працювала служба, було раннє виявлення хворих на цукровий діабет, профілактика ускладнень та первинної інвалідизації від цього захворювання. Всього у Корабельному районі знаходиться на диспансерному обліку 3602 хворих на цукровий діабет, з них 716 – інсулінзалежні. У порівнянні із минулим роком  кількість хворих зросла на 2,6%. А от кількість ускладнень, зокрема гнійно-некротичних уражень нижніх кінцівок значно зменшилася, як і кількість хворих з кетоацидозом.  

 

Продовжувалася робота по профілактиці й лікуванню артеріальної гіпертензії. У цьому півріччі фіксуємо зниження розповсюдженості цієї патології на 7,7%. Розповсюдженість  ішемічної хвороби також зменшилась, що є предметом для розгляду у ІІ півріччі.

 

Євгеній Миронов:

Щодо рейтингової оцінки діяльності міських лікарень, треба зазначити, що в цьому півріччі лікарня Тропіних – на першому місці. Це проміжний показник, але все ж стимулюючий, будемо намагатися працювати ще більш ефективно, особливо над проблемними питаннями. По роботі стаціонарної служби слід зазначити, що згідно наказу по лікарні від №123-Д «Про переведення лікарні у режим надзвичайної ситуації», з 06.04.2020 року лікарня була переведена у режим надзвичайної ситуації, – на певний час були відтерміновані планові оперативні втручання у відділеннях хірургічного профілю та госпіталізації планових хворих у всіх відділеннях. Відповідно, це відобразилося у підсумку на показниках за півріччя. Однак із індикаторів якості вторинної медичної допомоги за звітній період відсутні випадки материнської смертності, летальності при терміновій хірургічній допомозі, летальності при інфаркті міокарда тощо.    

 

Людмила Панченко:

– На даний час під наглядом педіатрів знаходиться 19 тис. 904 дитини віком до 18 років, з них дітей до 1 року – 816. З лікарями педіатричної служби заключено 18 тис. 891 декларації  про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу. При аналізі основних показників роботи педіатричної служби відмічається зниження показників поширеності, первинної захворюваності та інфекційної захворюваності дітей. Меншою стала захворюваність новонароджених (на 14,0%). На постійному контролі вакцинація дітей. Однак сьогодні відмічаємо зниження ії показників, що пояснюється карантином в країні. Разом з тим в районі не зареєстровано випадків захворювання на кір (проти 13 випадків у 2019 році). Не зареєстровано випадків дифтерії, краснухи, епідпаротиту. Протягом 6 місяців 2020 року по Корабельному району не зареєстровано випадків туберкульозу (проти 3 випадків у 2019 році – 2 дитини та 1 підліток).

 

Більш детально аналіз діяльності КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних» за І півріччя  2020 року представлен на офіційному сайті закладу.

 

Про лікарню

Стаціонарна служба